Днес, на 19-ти юни в около 17:30 ч. българско време

...
Днес, на 19-ти юни в около 17:30 ч. българско време
Коментари Харесай

УСПЕХ! Блу Ориджин изстреля ракета за 4-ти път!

Днес, на 19-ти юни в към 17:30 ч. българско време излетя галактическата ракета на Блу Ориджин “Ню Шепърд ”. Това бе четвъртият полет на тази ракета. И за четвърти следващ път ракетата и нейната капсула се завърнаха наред на Земята – т.е. имахме възвращаем галактически полет!

Днешният полет бе белязан от едно знаменателно събитие. За пръв път от Блу Ориджин се осмелиха да излъчат изстрелването в действително време. До този миг създателят на компанията Джеф Безос постановяваше извънредно консервативна политика във връзка с публичността. Изстрелванията в никакъв случай не се оповестяваха авансово, а фотоси и видео се разгласиха едвам след завършването на полетите. Явно от Блу Ориджин са решили към този момент да скъсат с потайността.

Вероятно повода за по-широка гласност се дължи на откритата политика на конкуренцията в лицето на СпейсЕкс и Илон Мъск. През последните месеци Мъск е известен като рок звезда. Изстрелванията на ракетите “Фолкън 9 ” на СпейсЕкс получават доста необятна гласност. Очевидно Джеф Безос и Блу Ориджин към този момент също желаят утвърждението на публиката.

Както обаче доктор Фил Плейт ни припомня, това което вършат СпейсЕкс и Блу Ориджин е доста друго (макар че незадълбочено видяно си прилича). СпейсЕкс изстрелват ракети в орбита, което значи, че ракетите би трябвало да легнат встрани и да развият доста висока скорост. Полетите на Блу Ориджин са суборбитални, ракетите изхвърчат право нагоре и прекосяват 100-километровата условна граница, която разделя атмосферата от галактическото пространство. Можете да прочетете повече по тематиката в публикацията

Днешният полет на “Ню Шепърд ” беше безпилотен – от Блу Ориджин тестваха сюжета в случай че един от парашутите не се разгърне сполучливо. Като цяло не чакаме това да се случи, само че екипът желае да е сигурен, че при пилотиран галактически полет даже и при положение на сходна повреда капсулата ще може да се върне назад на Земята и да достави астронавтите невредими. Всъщност такава повреда към този момент се е случвала в предишното, при завръщането на кораба “Аполо 15 ” през 1971 година след полет до Луната. Астронавтите Дейвид Скот, Алфред Уордън и Джеймс Ървин кацнали в океана единствено с два от три парашута и макар повредата те оживели.

Блу Ориджин ще организира още проби през идващите месеци. Ако всичко мине по проект, компанията през 2017 година ще би трябвало да изстреля и човек в космоса, а по-късно могат да стартират и туристически галактически полети.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР