Днес моловете са толкова разпространени, че ги приемаме за даденост.

...
Днес моловете са толкова разпространени, че ги приемаме за даденост.
Коментари Харесай

Бащата на моловете

Днес моловете са толкоз публикувани, че ги одобряваме за даденост. Но в този момент ще научим историята им, както и историята на техния основател, Виктор Груен – най-популярният проектант, за който в никакъв случай не сте чували…

През зимата на 1948 мъж име Виктор Груен има време за губене, тъй като поради стихия полетът му от летището в Детройт, Мичиган, е отсрочен. Той си изкарва прехраната с планиране на универсални магазини и по тази причина, вместо да седи на летището или в някой хотел, отива да прегледа известния за града повсеместен магазин Хъдсънс. Мястото е отлично (дори архитектът на постройката го развежда), само че останалата част от центъра на Детройт е разнебитена. И нищо чудно – след две международни войни и една Голяма меланхолия, градът е мощно залинял. Съответно цените на парцелите в покрайнините са оскъдни и излиза по-евтино за човек да си купи къща към града, в сравнение с да наеме апартамент в центъра му, което надлежно отдръпва хората от магазините там.

Когато Виктор се прибира в Ню Йорк, той написа писмо до притежателя на Хъдсънс, в което му изяснява точно това и изрича опасения, че би трябвало да се построят магазини и във външните елементи на града. Оскар Уебър също вижда нещата по подобен метод и предлага работа на Груен като съветник по недвижимите парцели. Двамата се насочат на път по покрайнините на Детройт, с цел да изберат постройка за новия магазин. Но подобаваща по този начин и не намират.

Първи е Eastland Center. Груен поставя магазина Хъдсънс тъкмо по средата на постройката и го заобикаля от 3 страни с други по-малки магазинчета. Извън постройката е паркингът, което значи – и това е един от най-големите дефекти на мола – че с цел да стигне човек до Хъдсънс, би трябвало да мине около по-малките магазини. Това е доста значим подробност, тъй като идващият търговски център, Northland Center, ще има съвсем 100 дребни магазина, които би трябвало да са удовлетворени, с цел да виждат смисъл да заплащат наем.

Northland е много по-модерен и наподобява колкото на търговски център, толкоз и на парк със зеленина, фонтани, изкуство, пейки и по този начин нататък, където хората могат да прекарват свободното си време. Той е извънредно сполучлив и съумява да надвиши предстоящите прихода на магазина Хъдсънс с 30% като дребните магазинчета също са удовлетворени – за първата си година комерсиалният център донася доходи от $88 милиона (около $700 милиона днес). Този триумф утвърждава Груен като експерт в сферата си.

Със постройката за Дейтънс, Груен развива опита си от Northland Center. Така тя става освен купчина магазини, а съдържа всичко, което може да се види в центъра на един град. Това е главната разлика сред търговски център и мол – комерсиалният център е просто доста магазини един до различен, до момента в който молът е място за превозване на време.

С това пътят по основаването

 TrendzSouthdale

Поглед върху дребна част от Southdale Center през днешния ден

Изненадващо в следствие Виктор Груен, бащата на модерни мол, става един от най-гласните му съперници. Той се пробва да смени профила съм към градоустройство като задачата му е да направи центъра на един град повече като мол, а не да строи молове в покрайнините му. Никой от плановете му обаче не се осъществя.

През 1968 Груен стопира с архитектурата и се връща назад в родната си Виена… където открива, че магазинчета и кафенета, които го въодушевяват за Northland Center, са застрашени от новопостроен мол. Той прекарва остатъка от живота си пишейки публикации и изнасяйки речи, в които жигосва моловете като „ великански машини за извършване на покупки “ и грозни „ морета от паркинги “. Той моли към обществото да стачкува против построяването на такива здания. Но тези старания значително са напразни – до гибелта му през 1980 единствено в Съединени американски щати са отворени над 1000 молове.

Днес Виктор Груен е забравен… само че единствено до известна степен. Неговото име ще продължи да се чува в термина „ Ефекта Груен “. Този термин се употребява от дизайнерите на молове и разказва възприятието на комплициране и загубата на ориентировка, която клиентите получават поради целеустремено комплицираната класификация на детайлите на постройката. Така те са по-склонни да обикалят повече и надлежно да си купят повече неща. Този резултат е прочут на всички ни.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР