Днес може да се окаже един от най-добрите дни за

...
Днес може да се окаже един от най-добрите дни за
Коментари Харесай

Три добри новини за СпейсЕкс: успешен огневи тест за Фолкън 9, успешен огневи тест за ядрото на следващата Фолкън Хеви, Старлинк получи одобрение за полет!

Днес може да се окаже един от най-хубавите дни за СпейсЕкс през актуалната 2019-та година, откакто по едно и също време се случиха три събития.

Първо, след два дни закъснение, компанията най-сетне организира статичното си огнево тестване на ракетата “Фолкън 9 ”, която ще би трябвало да изведе кораба с хранителни запаси “Драгън ” на път към Международната галактическа станция. Поради двата дни отлагания изстрелването към този момент няма по какъв начин да бъде осъществено на 30-ти април, а ще е реалност на 1-ви май. Ако всичко мине наред, Съединени американски щати ще има два прикачени кораба към МКС. Напомням на читателите, че преди няколко дни корабът “Роджър Чафи ” от серията “Сигнус ” на Нортроп Груман дойде на орбиталния комплекс. 

Второ, СпейсЕкс организира още едно сполучливо огнево тестване – на централното ядро на ракетата “Фолкън Хеви ”, която ще лети това лято на сложна задача. В рамките на координирана стратегия от американския департмент по защита, в орбита ще бъдат изведени 23 галактически апарата. Един от тях ще е платноходката “Лайтсейл 2 ” на Планетното общество, която ще показва приложимостта на технологията “слънчево корабоплаване ” в околоземна орбита. Това е може би единствената известна на човечеството технология, която може да ни води на прага на реализацията на полет до друга звезда. 

Третата вест е може би най-важната от всички. СпейсЕкс получи утвърждение от Федералната комисия по връзка на Съединени американски щати за изстрелване на 1 500 спътника “Старлинк ” на височина от 550 километра. Целта на Илон Мъск е да свърже цялата Земя с благонадежден и първокачествен интернет. Първото изстрелване по стратегия “Старлинк ” също се възнамерява за май. Проектът е значим освен заради практическото му значение. Мъск се надява, че той ще бъде извънредно рентабилен и ще налее така нужните частни средства за реализация на пилотирана експедиция до Марс. 

За повече информация: SpaceX Twitter

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР