Днес Mitsubishi представи пред света новото поколение на пикапа си

...
Днес Mitsubishi представи пред света новото поколение на пикапа си
Коментари Харесай

Това е новото Mitsubishi Triton. Има и състезателна версия

Днес Mitsubishi показа пред света новото потомство на пикапа си Triton, който е прочут на някои пазари и като L200.

Продажбите на новата генерация на Mitsubishi Triton стартират през днешния ден в Тайланд, а от компанията анонсират, че пикапът ще бъде разполагаем също в районите на АСЕАН и Океания, както и за първи път в Япония от началото на идната година.

Новият Triton (L200) е получил по-голяма и подсилена структура, новоразработено окачване, нов дизайн на екстериора и интериора си, изпълнен в хоризонтално направление, а във връзка с оформлението на диодните дневни светлини, от компанията разясняват, че те наподобяват острия взор на ястреб. Сериозни преимущества дават обещание от Mitsubishi и във връзка с интериорния шир и комфорта по време на пътешестване, като фактор тук се чака да бъде и напълно новата на пиката, която дава обещание оптималната мощ от 204 конски сили и оптимален въртящ миг от 470 Нм.

Новото Mitsubishi Triton ще стъпи на пазара в три съществени версии на купето си- двойна кабина с два реда седалки, единична кабина и двойна кабина (club-cab) с товарно пространство зад предните седалки.

В оборудването на пикапа, който е изпълнен със система за задвижване на четирите колела Super Select 4WD-II с функционалност Easy Select 4WD, са включени редица нови за модела системи, включително и адаптивен круз надзор, а клиентите могат да избират сред 6-степенна автоматизирана и 6-степенна ръчна предавателна кутия.

Успоредно с премиерата на новия пикап, от Mitsubishi показаха и неговата спортна версия, с която марката, в лицето на Mitsubishi RALLIART, ще вземе присъединяване в Asia Cross Country Rally, което ще се организира в Тайланд през идващия месец.

Състезателната версия на новия Triton е оборудвана с четирицилиндров турбодизелов MIVEC мотор, който е с оптималната мощ от 204 конски сили и оптимален въртящ миг от 470 Нм, и е смесен с 6-степенна ръчна предавателна кутия.

По време на идното съревнование, Mitsubishi RALLIART ще разчита и на няколко особено доработени версии на модела Delica D:5, които ще извършват ролята на сервизни коли.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР