„Днес министрите на отбраната на НАТО възложиха на военните командири

...
„Днес министрите на отбраната на НАТО възложиха на военните командири
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще укрепи източния фланг, но няма да изпраща сили в Украйна

„ Днес министрите на защитата на НАТО разпоредиха на военните командири да изготвят проекти за подсилване на източния фланг на Алианса след нахлуването на Русия в Украйна “, заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. " НАТО би трябвало да преразгледа ограниченията за групово въздържане, на сушата новата ни позиция би трябвало да включва доста повече сили в източната част на Алианса, в по-висока степен на подготвеност, с повече предислоцирано съоръжение и доставки ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти.

Решението за увеличение на наличието на НАТО на източния фланг по суша, вода и въздух ще бъде взето на срещата на върха на Алианса в Мадрид през юни, съобщи генералният секретар.

Ръководителят на НАТО съобщи обаче, че Алиансът не възнамерява да изпраща сили в Украйна, откакто Полша го прикани да разположи мироопазваща задача.

" Призоваваме Русия, президента (Владимир) Путин да изтегли силите си, само че нямаме проекти за разполагане на войски на НАТО на място в Украйна ", съобщи Столтенберг след среща на министрите на защитата на НАТО.

„ Страните от НАТО са единни в решението си да не разполагат войски в Украйна или в небето над Украйна, с цел да предотвратят въоръжен спор сред Алианса и Русия. Ние носим отговорност да подсигуряваме, че този спор няма да се популяризира отвън Украйна ", съобщи генералният секретар.

На 25 февруари Столтенберг съобщи, че Учредителният акт " не действа, тъй като една страна - Русия - го нарушава от години ". Той съобщи, че съглашението се основава на " основни правила, измежду които са зачитането на териториалната целокупност и суверенитета на всички страни, в това число Украйна ".

Държавите-членки на НАТО са решили да продължат да дават военна и финансова помощ на Украйна.

" Днес министрите се съгласиха, че би трябвало да продължим да предоставяме забележителна помощ на Украйна, която включва военни доставки, финансова и филантропична помощ. Съюзниците и сътрудниците от НАТО ще одобряват също милиони украински бежанци ", сподели Столтенберг. Сега следва министрите на защитата на НАТО да започват разработка на проекти за засилена защита на Алианса против Русия на земята, в небето, в морето и в киберпространството, сподели Столтенберг.

На 24 март ще се организира изключителна среща на върха на Алианса. Целта на изключителната среща е да се подсигурява единството на Алианса в поддръжка на Украйна и въздържане на Русия, сподели генералният секретар. На нея ще бъдат избрани нужните промени в архитектурата на сигурността в дълготраен проект.

" Следващата седмица държавните и държавните ръководители на съюзническите страни от Алианса ще се съберат на изключителна среща на върха на НАТО. Тя ще бъде отдадена на непосредствения отговор на обстановката към Украйна и на измененията, които би трябвало да създадем в архитектурата на нашата сигурност в дълготраен проект ", съобщи генералният секретар на НАТО. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР