Днес Министерството на финансите преотвори емисия 3.5-годишни държавни ценни книжа

...
Днес Министерството на финансите преотвори емисия 3.5-годишни държавни ценни книжа
Коментари Харесай

Правителството задлъжня с още 500 млн. лева

Днес Министерството на финансите преотвори емисия 3.5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в лв., с падеж 17 май 2025 година. Българската национална банка организира аукцион за продажба на част от емисия № BG 20 301 21 110/17.11.2021 г. (три години и шест месеца).

Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации от горецитираната емисия в размер на 500 000 000 лв. и лихвен % 0.00% годишно. Датата на заплащане за утвърденото количество е 16 март 2022 година. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното заплащане се прави дружно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

На извършения аукцион бяха пласирани сполучливо лихвоносни съкровищни облигации за 500 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 0.55%, оповестиха от финансовото министерство. Така държавното управление ще поддържа харчовете си с този първи дълг за тази година.

Общият размер на подадените поръчки доближи 964.7 млн. лева, в това число несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 82 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1.93. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 81 базисни точки. Средната цена на позволените до присъединяване в аукциона поръчки е 98.03 лева на 100 лева номинал.

В аукциона участваха всичките 9 първоначални дилъри на ДЦК.

Министерството на финансите ще предлага за продажба спомагателни количества от емисията на аукционен принцип.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките - 63.4%, следвани от пенсионни фондове с 20.2%, застрахователните сдружения - с 6.4%, гаранционни фондове - с 5%, и други вложители - с 5 на 100.

Припомняме, че в държавния бюджет за тази година е записано, че държавното управление ще може да притегли дълг в размер на 7.3 милиарда лв., като с него ще се покрива плануваният недостиг за годината, а също и да се рефинансират падежиращите през годината бумаги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР