Днес Министерски съвет прие териториалните планове, които ще бъдат подадени

...
Днес Министерски съвет прие териториалните планове, които ще бъдат подадени
Коментари Харесай

Рибарски от ПП-ДБ: Темата за въглищните централи се яхва всеки път преди избори

Днес Министерски съвет одобри териториалните проекти, които ще бъдат подадени на следващия ден към Европейската комисия за разглеждане. По време на разглеждането също могат да настъпят промени, съобразени с настояванията на миньорите. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ депутатът от " - " и зам.-председател на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски по повод обсъждането на Териториалните проекти за обективен преход за ориста на въглищните централи. 

Териториалните проекти следват явен правилник, по който би трябвало да бъдат направени. Основните действия в проектите, са основаване на ново държавно сдружение, което да извърши активността по възобновяване на терените, които са нарушени от въгледобива. Това би трябвало да стане поетапно. В проектите не се приказва за затваряне на мините, съобщи Рибарски.

АЕЦ " Козлодуй "  и другите мощности се оправят с потреблението на електричество, само че без Мариците сега енергийната ни система мъчно може да издържи. Плавният преход обаче изисква гладко прекосяване към заместващи мощности, добави той.

Депутатът от ПП-ДБ отхвърли обвиняванията на, че над 3 милиарда лв. от Плана за възобновяване и резистентност, планувани за въглищните централи край Стара Загора, ще бъдат раздадени на близки до обединението компании.

Това са огромни работодатели в района, които са декларирали своите планове. Те получиха политически отпор, което за мен е неприемливо. Политиците елементарно яхват тематиката всякога, когато наближат избори, уточни Радослав Рибарски.

Работата на тези мощности зависят напълно от пазара. Притесненията на хората са основателни, само че по тази причина са тези средства, които би трябвало да бъдат вложени в тези райони, означи зам.-председателят на енергийната комисия.

По думите му, в случай че не бъдат импортирани териториалните проекти, България може да загуби към 4 милиарда лв.. Това са съществени вложения, които могат да бъдат направени в тези райони, сподели още Рибарски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР