Днес министърът на външните работи на Северна Корея нарече Групата

...
Днес министърът на външните работи на Северна Корея нарече Групата
Коментари Харесай

Какви критики отправи Северна Корея към G-7?

Днес министърът на външните работи на Северна Корея назова Групата на седемте богати демокрации / Г-7 / „ инструмент за гарантиране на хегемонията на Съединени американски щати “ и разкритикува неотдавнашния й апел за денуклеаризация на Севера . Висшите дипломати от страните от Г-7, които се срещнаха неотдавна в Япония, взаимно осъдиха неотдавнашните тествания на Севера на балистични ракети и потвърдиха уговорката си към задачата Северна Корея да се откаже изцяло от нуклеарните си оръжия

Външният министър на Северна Корея Чое Сон Хуи сподели, че нейната страна ще предприеме „ мощно противопоставяне “ , в случай че страните от Г-7 – Съединените щати, Япония, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада, Италия и Европейският съюз – покажат „ какъвто и да е поведенчески опит “ да накърнят главните ползи на Северна Корея.

„ Г-7, затворена група от шепа егоистични страни, не съставлява справедливата интернационална общественост, а служи като политически инструмент за обезпечаване на хегемонията на Съединени американски щати “ , сподели Чое в изказване, излъчено от севернокорейските държавни медии.

Властите в Северна Корея настойчиво настояват, че са били принудени да разработят нуклеарни оръжия заради нуклеарните закани на Съединени американски щати против страната . Според тях постоянните военни учения на Съединените щати с Южна Корея са подготовка за навлизане, макар че американски и южнокорейски чиновници са декларирали, че ученията им са отбранителни и нямат желание да нападат Севера.

Северна Корея е изстреляла към 100 ракети от началото на предходната година в отговор на военното образование на Съединени американски щати с Южна Корея. Много специалисти разясняват, че водачът на Северна Корея Ким Чен Ун евентуално употребява военните учения на противниците си като предлог, с цел да напредне в оръжейните си стратегии, да затвърди вътрешното си водачество и да бъде приет за законна нуклеарна страна, както и да анулира интернационалните наказания против Севера.

Северна Корея беше наранена от 11 кръга наказания на Организация на обединените нации поради предходните й нуклеарни опити и такива с балистични ракети, неразрешени от резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. По-рано Ким Чен Ун сподели, че тези наказания „ задушават “ стопанската система на Северна Корея.

Министрите на външните работи на Г-7 в своето официално съобщение във вторник обявиха, че Северна Корея в никакъв случай няма да има статут на страна с нуклеарни оръжия според Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия . Той се стреми да предотврати разпространяването на нуклеарни оръжия отвън петте първични въоръжени сили – Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия и Франция. Той изисква неядрените страни, подписали съглашението, да не се стремят към атомни оръжия в подмяна на ангажимент от страна на петте сили да преминат към нуклеарно разоръжаване и да подсигуряват достъпа на неядрените страни до мирна нуклеарна технология за произвеждане на сила.

Министър Чоу също сподели, че позицията на Севера като страна с нуклеарни оръжия „ ще остане неоспорима и безапелационна действителност “ . Тя добави, че Северна Корея е свободна от каквито и да било отговорности по контракта, защото се е отдръпнала от него преди 20 години.

Северна Корея се причисли към ДНЯО през 1985 година , само че разгласи отдръпването си от него през 2003 година От 2006 година Северна Корея е провела шест нуклеарни теста и голям брой други оръжейни тествания за създаване на ракети с нуклеарни глави, предопределени да нападат Съединени американски щати и Южна Корея.

Днес Министерството на обединяването на Южна Корея съобщи, че Северна Корея би трябвало да спре заканите си против съседите си и да обърне внимание на интернационалните опасения по отношение на своите „ безразсъдни “ нуклеарни и ракетни стратегии. Заместник-говорителят Ли Хьоджунг съобщи пред кореспонденти, че Северна Корея не може да завоюва това, което желае от нуклеарната си стратегия, тъй че не би трябвало да упорства за „ неверен път “.

По-рано тази седмица Ким Чен Ун разгласи, че страната му е построила първия си боен шпионски спътник , който ще бъде изстрелян на неуточнена дата. Миналата седмица Северна Корея за първи път изпита междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. Очаква се Северна Корея да извърши още проби на оръжия, до момента в който Съединените щати и Южна Корея не престават взаимните си въздушни учения през идната седмица.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР