Днес мастилото на антисемитизма не е изсъхнало. Вирусът на ненавистта

...
Днес мастилото на антисемитизма не е изсъхнало. Вирусът на ненавистта
Коментари Харесай

Вицепрезидентът в САЩ: Вирусът на ненавистта и отчуждението върлуват сред нас

Днес мастилото на антисемитизма не е сухо. Вирусът на ненавистта и отчуждението върлуват измежду нас. В тях се крие актуалният фашизъм, както ни уточни Умберто Еко. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Музея на Холокоста в Лос Анджелис, където откри възпоменателна плоча за спасяването на българските евреи.

Вижте всички фотоси тук>>>

По думите на Илияна Йотова имунитетът ни е отслабен, а пред риск са човешки права, воювани десетилетия наред. " Пред риск е човешкото достолепие ", посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова уточни, че неравенството, неналичието на правдивост, обезверяването, другите зависимости подхранват крайни настроения, а страховете трансформират хората в лесна плячка на ксенофобията и национализма, които шестват в речите на политици от целия свят.

" Историята за спасяването на българските евреи носи обръщение към всички нас неуморно да преследваме мира - сред страните, сред народите, сред обособените персони ", съобщи вицепрезидентът.

" В най-мракобесните времена в модерна Европа, в разгара на всеобщото изтребване на евреи моята страна България написа едни от най-светлите страници от българската история. Като никоя друга европейска страна тя съумя да отбрани своето еврейско население ", посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът акцентира, че с помощта на взаимните старания на Българската православна черква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на елементарните хора, България извърши човечен героизъм и съумя да избави своите над 48 хиляди евреи. " Българската земя ражда индивиди - в тези думи на избавени български евреи се крие силата на това дело ", съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че страданията на българския народ в неговата над 1300-годишна история построиха моралните му сили и го направиха по-чувствителен и съпричастен към болката на другия. " Толерантността и взаимното почитание са вродени качества на българина ", означи Илияна Йотова.

" 76 години след античовешкото и позорно действие Холокоста не са забравени лицата на 6-те милиона, чиито живот безмилостно бе убит на огнения олтар на нацистката машина на гибелта ", уточни вицепрезидентът. Илияна Йотова съобщи, че тяхната памет ни задължава да не позволяваме корист с предишното. Вицепрезидентът дефинира като тревожна статистиката, съгласно която 50% от международното население не знае за съществуването на Холокоста.

В края на словото си Илияна Йотова цитира думите на Ели Визел, които изрича при приемането на Нобеловата премия за мир: " Действието е единственият лек за равнодушието - най-коварната опасност от всички. " " Най-тежкият урок, който ни даде Холокостът, е в никакъв случай повече да не стоим безмълвни пред действия против човешките права, главно и непроменяемо от които е правото на живот, на заслужен живот ", акцентира вицепрезидентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР