Днес марсоходът “Роузалинд Франклин можеше да е открил живот на

...
Днес марсоходът “Роузалинд Франклин можеше да е открил живот на
Коментари Харесай

Неразкритите тайни: Защо ЕКА прекрати проекта ЕкзоМарс?

Днес марсоходът “Роузалинд Франклин ” можеше да е разкрил живот на Червената планета, само че вместо това той е останал заклещен на Земята след прекратяването на плана “ЕкзоМарс ”. Тайните за живота на Марс остават също толкоз недостъпни, колкото и тайните на Земята за прекратяването на задачата. Image credit: ESA

През 2022 година ракета “Протон-М ” трябваше да изпрати на път към Червената планета задачата на Русия и Европейската галактическа организация (ЕКА) “ЕкзоМарс-2022 ”. Но войната, която стартира на 24-ти февруари, промени всичко. По-малко от 96 часа след началото на военните дейности планът “ЕкзоМарс ” бе преустановен едностранно от ЕКА в границите на развой, който до ден сегашен буди неразбиране.

Материал по тази тематика беше написан от създателя Браян Харви, създател на книгата “Европейско-руско съдействие в космоса, от дьо Гол до ЕкзоМарс ”, издадена през 2021 година.

Материалът не се занимава с това Европа приключи съдействието си с Русия. Очевидно има както рационални, по този начин и положителни морални аргументи за това – разривът се случи поради нападателните дейности на Русия в Украйна. Вместо това материалът се занимава с това Европа приключи съдействието с Русия, тъй като историята е по-дълбока и явно има елементи, които не са известни за необятната общност.

В Съединени американски щати също имаше спор за взаимните руско-американски планове. НАСА и Конгресът организираха срещи и диалози, които се проточиха в границите на седмици и в последна сметка се стигна до консенсус работата на Международната галактическа станция да продължи. Това е по-различен процес в съпоставяне със обстановката с “ЕкзоМарс ”, само че още веднъж – тук не отговаряме на въпроса, а. В случая с МКС е имало нескончаем и транспарантен публичен развой.

При “ЕкзоМарс ”, в границите на часове след нашествието в Украйна, Европейската галактическа организация провежда заседание на 22-те национални делегации (как тъкмо, онлайн или персонално, това остава неясно). Отне единствено 96 часа, до момента в който ЕКА излезе със известие, че планът се приключва. Това е извънредно къс период за преустановяването на самодейност, която се създава в границите на 12 години и за която са изхарчени милиарди долари. Решението бе взето през уикенда, а не през работен ден..

Работата на историците и публицистите, написа Харви, е да схванат отговорите на всички въпроси към това съдбоносно решение. Коя персона или страна е предложила планът да бъде преустановен? Бил ли е шефът на Европейската галактическа организация или е била страна (или група от държави)? Кои са подкрепяли прекратяването и кои са били срещу? Как са били оценени причините “за ” и “против ”? Как са били оценени евентуалните научни изгоди и загуби? Какви са били рисковете, в случай че планът е трябвало да продължи напред, без значение от войната? Защо ЕКА е бързала?

Проблемът с Европейската галактическа организация (която е друга конструкция от Европейския съюз и юридически няма нищо общо с него) е,. Даже НАСА не е секретна, най-малко не дотам. В разнообразни европейски страни, както и в Съединени американски щати, работи Закон за свободата на информацията. НАСА се подчинява на този закон и дори има особено длъжностно лице, което дава отговор за достъпа до информацията (която, от своя страна, всеки американски поданик може да я изиска посредством формуляр на уеб страницата на НАСА). Длъжностното лице може да откаже да даде информацията, само че по този метод ищецът има право да апелира и дори да осъди НАСА. Подобни процедури са в действие за доста от националните галактически организации в Европа (например британската) и за самия Европейски съюз.

Нищо сходно не важи за ЕКА, която е учредена през 1975 година чрез Конвенция – 130-страничен документ, гарантиращ сериозен имунитет и привилегии за членовете и представителите. Този документ изважда ЕКА от всяка правна рамка, а закони като тези за свободата на информацията не важат за нея. Няма никакъв механизъм, по който данъкоплатците могат да изискват да знаят по какъв начин им се харчат парите и няма механизъм, по който може да се изисква информация. Оттук идват всичките главоболия, които имаме с ЕКА – да вземем за пример, организацията отхвърля да дава снимков, видеоматериал и живи предавания при тестванията на ракетата “Ариана 6 ”. Кореспондентът от BBC Джонатан Еймъс съпоставя опитите да се измъкне информация от ЕКА с “вадене на зъби ”.

Как ЕКА взима решения? Провеждат се срещи сред 22-те национални делегации или представителства на държавите-членки. Делегациите се излъчват от държавните отдели, отговарящи за галактическите политики на съответните страни. Директорът на ЕКА, понастоящем Йозеф Ашбахер, участва на тези срещи. Никой след срещите не може да приказва за естеството им, в случай че няма избрани указания, а даже и тогава това се случва в границите на строго дефинирани ограничавания.

Да се върнем на “ЕкзоМарс ”. Понеже ЕКА сама по себе си не е подвластна на Закон за свободата на информацията, има един различен метод да разберем част от цялостната картина – чрез пътищата на обособените страни, които разрешават да се локализира, разпознава и вероятно да се домогнем до документите, довела до оня предопределен ден на февруари 2022 година, когато планът бил преустановен. Авторът на материала, в тази ситуация Харви, се е облегнал на Ирланския закон за свободата на информацията от 2014 година.

Харви разкрива две любопитни детайлности.. Намерени са най-малко 20 документа, които са довели до прекратяването на плана “ЕкзоМарс ” – преписка, чернови, изказвания, сводки, така наречен “недокументи ” – това е бюрократична измислица на Европа за съставянето на изказвания, които след това могат да бъдат отхвърлени. Един от документите носи заглавие “Руски действия ”, различен “Санкции и надзор върху износа ”, трети – “Мерки за сигурност ”.

! Това е забавно, тъй като до 24-ти февруари 2022 година ЕКА не дава и минимален знак за идно такова решение: всички работят старателно, с цел да може марсоходът “Роузалинд Франклин ” да бъде претрупан на аероплан и изпратен към Москва. И въпреки че в седмиците преди войната европейците са наясно, че има напрежение по границите, офанзивата на Русия в Украйна на 24-ти февруари е голям потрес за всички.?!

Това е, което Харви е съумял да научи – и това е положителната вест. Сега идва ред на неприятната. Документацията е била отказана на Харви при първо поискване, след вътрешен преглед, а най-после след обжалване пред Информационния комисар на държавното управление на Ирландия. Дори редактирана информация не е предоставена, в това число такава вид “публичен домейн ”. Макар че службата задължава комисаря да обмисли какъв е “общественият интерес ” (ако документите бъде публикувана) и възможните “странични резултати ” (в случай че бъде оповестена или не), комисарят се е позовал на избрани наставления от законодателството, които третират информацията от междуправителствените организации като “конфиденциална ”.

Би следвало към този момент да е ясно дали казусът е отворен или затворен (сега той е затворен), само че нещата не са толкоз елементарни. Самата дума “конфиденциалност ” не е безспорна идея и съществуват ред условия, при които интернационалната информация може да стане налична. Ако логиката на комисаря е вярна, то би следвало всяка интернационална информация да е недостъпна, а това не е по този начин – публицисти и писатели са употребявали същите механизми и са се домогвали сполучливо до интернационалните данни. Второ, комисарят дефинира да остави засекретена освен тази информация, която се занимава с делата на ЕКА, само че и тази, касаеща държавното управление на Ирландия и обвързвана с вземането на решението за “ЕкзоМарс ”. С други думи комисарят е сложил необятен хигиеничен кордон към голяма документи под предлога, че е “тайна на ЕКА ”, въпреки че евентуално ЕКА в никакъв случай не е видяла тези документи. Безспорно решението ще докара до още спекулации в жанр “Какво са скрили от нас? ”.

Анализаторът поучава младите читатели да продължат да наблюдават случая и дали, до момента в който десетилетията отминават, документите на ЕКА или Ирландия в миналото ще бъдат оповестени. За страдание до тогава няма да знаем какво тъкмо се е случило в интервала сред 24-ти и 28-ми февруари.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР