Днес Комисията по външна политика ще проведе заседание, на което

...
Днес Комисията по външна политика ще проведе заседание, на което
Коментари Харесай

Външната комисия разглежда френското предложение и протокола за РСМ

Днес Комисията по външна политика ще организира съвещание, на което ще бъде разисквано френското предложение за разрешаване на разногласието сред управляващите в София и Скопие, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Заседанието ще се организира в 15.00 часа. На него ще бъде показано мнението на Министерството на външните работи по отношение на плана на протокола за взаимно съвещание по чл.12 от Договора от 2017 година с районен съд Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на Европейски Съюз / френското предложение, бел.ред. / по отношение на процеса на разширение.

Както БГНЕС към този момент заяви, във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан сред Скопие и София, който да разказва ясно изискванията и съответните стъпки за започване на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Наред с гаранциите за неговото осъществяване и самата преговорна рамка, този протокол е от основно значение за София, която би трябвало деликатно да реши дали неговото наличие дава отговор на изискванията от досегашната публична българска позиция, разказани в Рамковата позиция от 2019 година

БГНЕС напомня, че във вторник от „ Продължаваме промяната ” желаеха министър Теодора Генчовска да смъкна секретния гриф по отношение на импортираните във външната комисия документи.

От своя страна от Министерство на външните работи дадоха отговор, че преговорните документи сред Република България и Република Северна Македония нямат конфиденциален гриф и са входирани в очевидно деловодство на Народното събрание и Министерския съвет. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР