Днес изтича срокът, в който се публикуват избирателните списъци от

...
Днес изтича срокът, в който се публикуват избирателните списъци от
Коментари Харесай

Матева: СИК няма да сумират резултатите от хартиените бюлетини и машините, за да няма толкова грешки

Днес изтича срокът, в който се разгласяват изборните описи от общинските администрации. Продължават инспекциите на претендентите за общински съветници, кметове на общини, кметове на кметства и кметове на региони.

Това съобщи заместник-председателят на Централната изборна комисия Росица Матева на постоянния брифинг на ЦИК по отношение на идните локални избори.

По думите й предизборната акция протича умерено. Получени са единствено два сигнала за предизборни нарушавания, които не са изключително тежки, препратени са към съответнете ОИК.

" ЦИК одобри решението, с което утвърди изборните бумаги, които съставляват протоколите на Секционните изборни комисии и Общинските изборни комисии. Постарали сме се протоколът да бъде улеснен за попълване ", заяви Матева и уточни, че в секциите, в които ще има гласоподаване и с хартиени бюлетини и машини, СИК няма да сумират резултата от двата типа гласоподаване. 

" Ще се откри резултатът на първо време от хартиени бюлетини, ще се запише общият брой на откритите бюлетини, недействителни бюлетини, действителни бюлетини с избор " не поддържам никого ", по-късно разпределението по партии и обединения и общия брой действителни гласове по партии и обединения ", акцентира представителят на ЦИК. Същото би трябвало да се случи и с бюлетините от машини. 

По думите й общият резултат ще бъде сумиран в изчислителния пункт на Общинската изборна комисия.  " Надяваме се, че по този метод СИК няма да позволява толкоз неточности, колкото бяха позволени на втори април ", сподели още Матева.

Тя осведоми, че на идния избор над 30 000 претенденти за общински съветници ще се борят за 5053 места. Около 1360 са претендентите за кметове на общини. Около 6900 са претендентите за кметове на кметства, като те се борят за 3041 кметства и към 400 са претендентите за кметове на регион - 35 районни кмета в София, Пловдив и Варна.

До 14 октомври гласоподаватели, които имат друг адрес от непрекъснатия си, следва да подадат заявки за гласоподаване по сегашния си адрес. Ако не го създадат, няма да могат да гласоподават на мястото, където са сега. В същия ден изтича и срокът за подаването на заявки от страна на гласоподавателите с трайни увреждания за подаване на заявления за гласоподаване в специфични секции, които ще бъдат обособени на специфични места в секционните изборни комисии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР