Днес изтича договорът, по който НЕК бе длъжна да купува

...
Днес изтича договорът, по който НЕК бе длъжна да купува
Коментари Харесай

Националната електрическа компания спира да купува ток от КонтурГлобал

Днес изтича договорът, по който НЕК бе длъжна да купува скъпия ток, създаван от въглища, от Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал " - едната от двете известни като американските централи. Това заяви на енергийна конференция изп. шеф на НЕК Мартин Георгиев. Той е и в борда на теца, където НЕК държи 27%. От 2022 година мажоритарен притежател със 73% в централата е фондът KKR.

В 23.59 ч. довечера НЕК стопира да купува тока на централата, разгласи Георгиев. Договорът с другата наричана американска централа - Ей И Ес, още не е изминал. На днешната дата през 2015 година НЕК се контракти с централите цените и периодите за изкупуване на сила да бъдат предоговорени.

" КонтурГлобал " бе осъвременена през 2009 година със 700 млн. евро, а НЕК се задължи 15 години да изкупува тока й.

Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 ", ще спре краткотрайно работа, откакто в среднощ довечера НЕК стопира да купува ток от нея на преференциални цени. Тогава изтича договорът сред двете институции, който бе за 15 години.

По-рано през днешния ден на конференция, проведена от " Капитал ", изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев разгласи края на пазаруването на ток. Договорът с другата централа - Ей И Ес, още не е изминал.

През годините разнообразни политически обединения лансираха тезата, че токът за бита нараства таман поради договорите с двете централи, които създават скъпа сила от въглища, а страната е длъжна да я изкупува.

Наскоро изпълнителният шеф на теца и някогашен длъжностен министър на енергетиката Васил Щонов изясни, че централата няма да спре дефинитивно, а ще продава тока си на свободния пазар. На конференцията през днешния ден шефът на НЕК позволи, че централата ще спре работа от среднощ, без да се ангажира с елементи.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР