Днес Европейската комисия прие превантивни действия по отношение на вноса

...
Днес Европейската комисия прие превантивни действия по отношение на вноса
Коментари Харесай

ЕК прие извънредни мерки за вноса на ограничен брой продукти от Украйна

Днес Европейската комисия одобри превантивни дейности във връзка с вноса на стеснен брой артикули от Украйна в границите на изключителната защитна мярка. Тези ограничения са нужни поради изключителните условия на съществени логистични усложнения в пет страни членки на Европейски Съюз, измежду които и България. Мерките се отнасят единствено до четири селскостопански продукта — пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе — с генезис от Украйна. Те имат за цел да облекчат логистичните усложнения по отношение на тези артикули в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Мерките влизат в действие на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 година, оповестиха от Европейска комисия.

През този интервал пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе с генезис от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички страни — членки на Европейския съюз, като се изключи България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Продуктите могат да продължат да се движат или да минават директно през тези пет страни членки чрез общ митнически директен режим или да отидат в страна или територия отвън Европейски Съюз.

Успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент да анулират едностранните си ограничения във връзка с пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе и всички други артикули, идващи от Украйна.

Мерките на Европейски Съюз са в отговор на опасенията на земеделските стопани в прилежащите на Украйна страни членки. В същото време те са съобразени с твърдия ангажимент на Съюза да поддържа Украйна и да резервира способността й да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните, поради големите провокации, подбудени от непровокираната съветска експанзия.

Тези ограничения са част от пакета за цялостна поддръжка за България и другите четири страни членки, препоръчан от Комисията. Те ще бъдат допълнени с финансова поддръжка за земеделските стопани в петте страни членки и спомагателни ограничения за улеснение на преноса на украинско зърно през коридорите на солидарността за други страни членки и трети страни.

Комисията е подготвена да наложи още веднъж превантивни ограничения след приключването на периода на деяние на настоящия Регламент за самостоятелните търговски ограничения на 5 юни 2023 година, до момента в който продължава изключителната обстановка. Също по този начин, Комисията е подготвена да стартира оценка на ситуацията на пазара на Съюза за други чувствителни артикули според ускорената процедура за защитни ограничения, планувана в предлагането за нов правилник за самостоятелните търговски ограничения след влизането в действие на сегашния правилник.

Европейски Съюз краткотрайно либерализира целия си импорт от Украйна и прекрати ограниченията си за комерсиална отбрана против украински сдружения до 5 юни 2023 година Това е забележителна поддръжка за стопанската система на Украйна, разкъсвана от войната. Съюзът също по този начин вкара коридори на солидарността, с цел да подсигурява, че украинското зърно може да доближи до най-нуждаещите се страни, защото нападателната война на Русия съществено ограничи достъпа на Украйна до нейните черноморски пристанища. Коридорите за взаимност сред Европейски Съюз и Украйна се трансфораха в жизненоважен фактор за стопанската система на Украйна и нова съгласуваност със Съюза, като служат и за попречване на международна продоволствена рецесия.

Увеличаването на трафика по границите сред Украйна и Европейски Съюз оказа влияние върху логистичните разноски и сътвори усложнения, което докара до наситени потенциали за предпазване и логистични вериги. Тези изключителни условия засягат икономическата жизненост на локалните производители в тези страни членки. Поради тази причина Комисията оцени обстановката като съображение за незабавни дейности в сходство с член 4, параграф 9 от Регламента за самостоятелните търговски ограничения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР