Днес ЕС и Обединеното кралство официално подписаха постигнатото в навечерието

...
Днес ЕС и Обединеното кралство официално подписаха постигнатото в навечерието
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания официално подписаха търговското споразумение

Днес Европейски Съюз и Обединеното кралство публично подписаха постигнатото в навечерието на Коледа съглашение за бъдещите търговски връзки след Брексит.

Документът бе подписан на първо време на къса гала в Брюксел от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, след което ще бъде изпратен в Лондон за подписа на английския министър председател Борис Джонсън. Международното съглашение ще бъде превозено със аероплан на кралските военновъздушни сили, съобщи БНР.

Утре, 31 декември, изтича срокът на така наречен временен интервал за одобрение на договорката. На процедура двете страни ще спазят периода, въпреки че има няколко любопитни детайлности. Постоянните представители на страните членки на Европейски Съюз към този момент утвърдиха съглашението, тъй че то да получи зелена светлина да влезе краткотрайно в действие от 1 януари, до момента в който не бъде гласувано от депутатите в Европейския парламент, което по чисто механически или физически аргументи изисква повече време. Те би трябвало да го одобрят най-късно до края на февруари.

Същевременно Борис Джонсън ще постави подписа си, преди да е дал своя вот английският парламент, а това ще стане най-вероятно през днешния ден, в късния следобяд, след 5-часови диспути в Камарата на общините и Камарата на лордовете. Не се чакат изненади, тъй като Консервативната партия на Борис Джонсън има огромно болшинство, а също така Лейбъристката партия в съпротива евентуално ще поддържа договорката заради неналичието на друга опция на Брексит без договорка. Възможно е обаче не всички депутати на лейбъристкия водач Киър Стармър да послушат неговия съвет и да гласоподават с "да ". Твърдите брекситиъри, които по принцип не харесват изключително договорката, тъй като съгласно тях тя резервира прекомерно близки връзки с Брюксел, въпреки всичко считат, че документът отстоява суверенитета на Обединеното кралство. Очаква се те също да гласоподават за нея и да не се стигне до протест в редиците на торите.

Срещу договорката ще гласоподават северноирландските партии, показани в английския парламент, шотландските националисти, които са срещу Брексит по принцип, и уелските националисти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР