Днес е вторият ден от Страстната седмица - последната седмица

...
Днес е вторият ден от Страстната седмица - последната седмица
Коментари Харесай

Велики вторник е ! Вижте кой ритуал се изпълнява днес

Днес е вторият ден от Страстната седмица - последната седмица от живота на Иисус Христос, белязана от тежките премеждия, посредством които Божият наследник изкупил прегрешението на индивидите, победил гибелта и отворил пътя към безконечния живот.

В богослуженията през тази седмица последователно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на неговите последни Божествени директиви. Велики вторник Иисус прекарал в нравствени упътвания, а съгласно църковния канон денят е предназначен за примирение.

Христос ни дава образец по какъв начин да благотворим - не да даваме от остатъка си за тази цел, а като бедната вдовица да отделим от последните си материални средства.

Днес се чете с изключение на притчата за гениите (Мат. 25:14-30) и тази за десетте девици (Мат. 25:1-13). В нея се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. На празничната работа осветлението на църквата се ускорява от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към определения народ.

На Велики вторник по остарял бит девойките правят ритуално носене на " мълчана вода ". По целия път от извора до дома те не трябва да проговарят. Вярва се, че по този начин водата резервира чистотата и светостта си, придобива пречистваща мощ и лековита дарба.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР