Днес е Световният ден на околната среда, като тази година

...
Днес е Световният ден на околната среда, като тази година
Коментари Харесай

13 души умират всяка минута от замърсяването на въздуха

Днес е Световният ден на околната среда, като тази година тематиката е “Замърсяването на въздуха”.

Според данни на Организация на обединените нации девет от 10 души в света дишат нечист въздух. Според СЗО казусът предизвиква към 7 млн. смъртни случая годишно.
5 юни - Световен ден на околната среда Това е най-мащабното годишно събитие, отдадено на отбрана на природата
Ето по какъв начин наподобява замърсяването на въздуха в числа.

В опазването на здравето:

Мръсният въздух убива 800 души всеки час – това прави по 13 всяка минута . На годишна база замърсяването на въздуха е по-смъртоносно от маларията, туберкулозата и СПИН взети дружно.

Замърсеният въздух на закрито предизвиква към 3,8 млн. преждевременни смъртни случая годишно. Повечето от тя са в разрастващите се страни, а към 60% от тях са на дами и деца .

Снимка: iStock

93% от децата по света живеят в региони, където замърсяването на въздуха надвишава насоките на СЗО.

Само през 2016 година инфекции на дихателните пътища са лишили живота на 600 хиляди деца под 15-годишна възраст.

Замърсеният въздух въздейства на децата още от раждането им. Той е обвързван с по-ниско тегло при раждането, астма, злокачествени болести в детска възраст, затлъстяване и аутизъм.
Пулмолог: Мръсният въздух редуцира живота повече от цигарите и алкохола Над 6 млн. души умират на година в следствие от всеобщо въздушно замърсяване
Замърсеният въздух е причина за 25% от смъртните случаи от исхемична болест на сърцето , 43% от хроничната обструктивна белодробна болест и 29% от смъртните случаи от белодробен рак.

Снимка: iStock

В градовете:

97% от градовете в страните с ниски и междинни приходи над 100 хиляди поданици не покриват минималните стойности за качество на въздуха, предложени от СЗО.

25% от замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) се дължи на трафика, 20% на изгарянето на закрито на изкопаеми горива за домашен потребности и 15% на промишлени действия.
Съдът даде ход на делото за мръсния въздух в София Следващото съвещание е планувано за 8 юли, назначена е екологична експертиза
Животът на 1 млн. души може да бъде избавен всяка година, в случай че бъдат изпълнени задачите, заложени в Парижкото съглашение за климата от 2015 година

В 15-те страни, които отделят най-големи количества парникови газове, разноските за опазване на здравето вследствие на замърсяването на въздуха надвишава 4% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР