Днес е роден шотландският писател Ървин Уелш, известен преди всичко

...
Днес е роден шотландският писател Ървин Уелш, известен преди всичко
Коментари Харесай

10 цитата от Ървин Уелш

Днес е роден шотландският публицист Ървин Уелш, прочут на първо място като създател на „ Трейнспотинг “ –  романът, по който е изработен паметният филм на Дани Бойл от 1996 година Автор е също по този начин на  „ Кошмарът Марабу “, „ Лепило “, „ Порно “, „ Креватните секрети на майсторите готвачи “, „ Престъпление “, пиеси и кино сюжети. Режисирал е няколко късометражни кино лентата.  Уелш написа за всичко, което е „ от другата страна “ на полезностите и нормите, отвън признатото и толерираното.

Уелш написа творбите си на роден единбургски акцент, като съзнателно подценява нормите на обичайния книжовен език.

Представяме ви няколко цитата от неговите спорни, само че и грабващи книги.

1. Не можеш да излъжеш душата си.

2. По формулировка, би трябвало да живееш, до момента в който не умреш. По-добре направи този живот колкото е допустимо по-пълно и прелестно прекарване, ако гибелта е лайняна, което допускам, че ще е.

3. Аз не избягах, аз не преставам.

4. Бях анти-всичко и всеки. Не желаех хора към себе си. Тази нетърпимост не беше някаква огромна осакатяваща тревога; просто зряло признание на личната ми психическа ранимост и неналичието ми на съгласуемост като компания. Мислите ми се състезаваха за място в моя препълнен мозък, до момента в който се борех да им дам някакъв ред, който може да послужи с цел да стимулира моя апатичен живот.

5. Някои хора е по-лесно да ги обичаш, когато не са в близост.

6. Бил си каквото си бил и в този момент си, каквото си. Заеби тия нелепости с разкаянията.

7. В това е цялата работа да си жив, тия скапани усеща. Трябва да ги имаш. Когато спреш, бъди нащрек.

8. Любовта не съществува, тя е като вяра, страната желае да вярваш в сходни лайна, с цел да могат да те управляват, и да ти преебават главата.

9. Приятелите са шибана загуба на време. Винаги са подготвени да те смъкнат до тяхното равнище на обществена, полова и интелектуална незначителност.

10. Избери живота. Избери работа. Избери кариера. Избери семейство. Избери шибан огромен тв приемник, избери перални машини, коли, плейъри и електрическа отварачка за консерви. Избери положително здраве, невисок холестерол и стоматологично обезпечаване. Избери закрепена рента по погашение на ипотеката. Избери си първото жилище. Избери си приятелите. Избери безгрижно облекло и подхождаща чанта. Избери костюми на погашение от разнообразни шибани тъкани. Избери да си направи-си-сам и да се чудиш, кой по дяволите си в неделя заран. Избери да седиш на оня диван и да гледаш затъпяващи и сломяващи духа телевизионни игри, тъпчейки се с шибани отпадъци. Избери да изгниеш най-после, напикавайки се в беден дом, компрометиран от личността си, и шибаните отрочета, които си пръкнал, да те заместят.
Избери бъдещето си. Избери живота. Но за какво ми е да върша това?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР