Днес е първата задължителна матура по български език и литература,

...
Днес е първата задължителна матура по български език и литература,
Коментари Харесай

Днес на матура по български език и литература ще се явят 55 190 абитуриенти

Днес е първата наложителна матура по български език и литература, на която ще се явят 55 190 зрелостници. Изпитът стартира в 8.00 часа и ще бъде разграничен на три модула.

Зрелостниците нямат право да влизат в изпитните зали с мобилни телефони и други устройства. Те са длъжни да носят персоналните си документи и да са в съответната зала 15 минути преди началния час. Всеки от тях ще заема авансово несъмнено място.

Първият модул ще продължи един час и ще се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия общ брой от 100. Писането на текст ще стартира в 10.00 часа.

Авторът и творбата за 41 въпрос ще бъдат оповестени по Българското национално радио в 12.00 часа.

Матурата ще се организира в 651 учебни заведения в общо 4200 зали. За реда ще наблюдават 10 100 квестори. Ще има и видеонаблюдение. Родителите също имат опция да следят.

Днес ще се организира и националното външно оценяване по български език и литература след седми клас, резултатите от което ще бъдат в точки. На него се чака да се явят 57 129 възпитаници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР