Днес е денят на българската просвета и култура и на

...
Днес е денят на българската просвета и култура и на
Коментари Харесай

Честит 24 май! Днес отбелязваме Деня на българската просвета, култура и славянска писменост

Днес е денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност е български народен празник.  На тази дата у нас се уважава основаването на глаголицата от братята Кирил и Методий .

Първите известни свидетелства за отбелязването на празника са открити в арменска летопис от 1813 година, където се загатва за честване на светите братя на 22 май 1803 година в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в град Пловдив по самодейност на Найден Геров се провежда празник на Кирил и Методий .

С въвеждането на григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страната и църквата, се празнува на един ден - 24 май. След 1969 година се организира секуларизация посредством обособяване на църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден съществуват два празника - църковен (11 май) и всемирски (24 май) .

През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на учебния химн с първия си стих " Върви, народе възродени " . Химнът е озаглавен " Химнъ на Св. Св. Кирилъ и Методи " и включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите шест. Панайот Пипков основава на 11.05.1900 година музиката към химна.

По мотив Деня на българската култура и култура и на славянската писменост в доста градове в страната се провеждат тържествени шествия.

Повече от 4300 нови думи пък са се появили в езика ни за 20 години.

За са откри трайно една дума, тя би трябвало да се употребява най-малко 10 години, настояват езиковедите.

Като характерен образец за нова дума, която обаче се изрича най-малко един път дневно е „ селфи “.

Ако до преди ерата на „ Facebook “ никой не беше чувал за нея, сега тя освен е навлязла в речта, само че и изместна думи като фотография, да вземем за пример.

Дигитализацията и обществените мрежи са причина за поява и на думи като „ блог ”, „ публикувам ” и „ туитвам ”.

 Глаголицата е основана през 855 година БГНЕС/Антон Станков

Бумът на новите думи обаче идва с демокрацията.

Има и такива, които звучат по друг метод за другите генерации. Така последователно умират и думи като „ уокмен ” и „ пейджър ”.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР