Днес е Архангеловден, най-големият есенен празник след Димитровден. По традиция

...
Днес е Архангеловден, най-големият есенен празник след Димитровден. По традиция
Коментари Харесай

Почитаме Архангеловден, празнуват и полицаите

Днес е Архангеловден, най-големият есенен празник след Димитровден. По традиция на тази дата Българската православна черква отбелязва деня на Св. Архангел Михаил - пълководец на цялото небесно войнство от ангели, архангели и други небесни сили.
Според православната черква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи постоянно пред престола на Господ. Светецът символизира тържеството на положителното, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на индивида от тялото, по тази причина в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите огромни задушници през годината.

В доста региони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се вършат обредни хлябове, чиято пластика припомня тази на хлябовете, приготвяни за заравяне или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния самун, полива го с вино и благославя: „ Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана! ”.

Днес честват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Милко, Милена, Емилия, Емил, Рангел, както и Радко, Райна, Радослав, Радостин, Рачо, Огнян и Пламен.

На Архангеловден българската полиция отбелязва своя професионален празник. За първи път денят се празнува на 21 ноември 1924 година (ст. жанр св. Архангел Михаил).
Прекъснат е след 1943 година По предложение на Националния полицейски профсъюз през 1994 година църковният празник Архангеловден - 8 ноември, е обявенза празник на Националната полиция. С Решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 година църковният празник св. Архангел Михаил е разгласен за Професионален празник на чиновниците от Национална работа Полиция на Министерство на вътрешните работи. Със Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерство на вътрешните работи, признат от 40-ото Народно заседание на 22 юли 2008 година
Честито!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР