Днес е 9 май и светът отбелязва годишнина от победата

...
Днес е 9 май и светът отбелязва годишнина от победата
Коментари Харесай

„Роуминг“: Марк Галеоти за отношенията Русия – Запада

Днес е 9 май и светът отбелязва годишнина от успеха над нацизма и денят на Европа. В Москва се организира обичайният церемониал на „ Победата “.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия ще продължи „ твърдо “ да пази националните си ползи. Това се случва на фона на мощно обтегнати и влошаващи се връзки със Запада.

Преди седмици Съединени американски щати постановиха следващ кръг наказания против Русия, а обвиняванията в интервенции на съветските служби на тяхна територия идват от редица европейски страни, изключително мощно от Чехия и България в последно време. Каква е задачата?

Професор Марк Галеоти е специалист по Русия и активността на разследващите служби. Съветник на Външата комисия на английския парламент, Асамблеята на НАТО и Интерпол.

Завършил е история в Кеймбридж, лекар по политически науки от London School of Economics. Бил е декан на историческия факултет на Keele University. Професор по световни връзки в Университета в Ню Йорк. Гост преподавател в Чарлс Юнивърсити в Прага и МГИМО в Москва.

Автор на някои от най-продаваните книги за Русия в западното полукълбо, измежду които „ Да поговорим за Путин “ и „ Вори - супер мафията на Русия “.

През седмицата проф. Галеоти съобщи пред немското списание „ Шпигел “, че „ шпионажът в страни като България е достигнал равнищата от Студената война “. Сблъсъкът на съветските и американските служби на българска територия.

Професоре, добре пристигнали в предаването!

За мен е наслаждение!

Всички тези разследващи и контраразузнавателни действия на българска земя, война на българското държавно управление против съветски шпиони ли са или война сред американски и съветски шпиони?

О, даже не бих споделил, че това е борба на България против Русия, а по-скоро Русия против Запада. Често Москва приема, че всички в Европа са просто някакъв инструмент на Америка, само че това не е по този начин. Реално видяно, сега Москва се пробва да сложи под подозрение държавността на България.

Пред Шпигел казвате, че не е изненадващо, че Русия има шпиони в България, а кое Ви изненадва в тази обстановка?

Интересно е, че от много време се знае, че България не желае да провокира Москва непосредствено. И въпреки всичко, по-рано тази година имаше случай не просто на разрушена шпионска мрежа, само че и страната избра по много обществен метод да го направи – с видео на разнообразни сътрудници, методите, по които те изнасят информация и впрочем. Вдигна се много звук по въпроса и за дейностите по следствията към случая Гебрев. Изглежда София е решила да направи две неща: първо, да се оттласне от Русия, която много надменно беше решила, че може необезпокоявано да оперира на българска почва, само че и да покаже пред съдружниците си, изключително новата администрация в Белия дом, че в действителност е благонадежден съдружник.

Значи това е повода София да популяризира толкоз детайлности към съветските шпионски действия в последно време. Какво желае Москва от България сега?

Ами, съгласно мен търси метод да употребява България като част от много по-мащабна акция. Да се върнем малко обратно, какво прави Кремъл. Що се касае Путин и хората към него, Русия е в политическа война със Запада, която имат вяра (погрешно, в случай че дръзвам да вметна), че Западът е почнал. Според тях ние не разрешаваме на Русия да заеме и отстоява полагащото ѝ се място на международната сцена.

Гледат на революцията в Украйна не като на законен протест на украинския народ, а като на някакъв западен скрит план. Те се пробват да разделят Запада, да го разсеят и да го деморализират. Така че да не можем да ги възпрепятстваме да отстояват позициите си в страни като Украйна, Беларус и Грузия. Колкото до България, гледат на нея като на част от тази по-всеобхватна акция. Ако могат да употребяват България, било то като база за извършване на интервенции по разузнаване и подривни дейности в чужбина, такова нещо търсят. Това е огромна континентална политическа игра – България е едвам едно квадратче на дъската.

А противоположното? Какво желае Вашингтон от България?

Според мен Вашингтон желае България да не бъде уязвима точка. Това е. Когато си в система на съюз, без значение дали приказваме за НАТО или Европейски Съюз, в съюза би трябвало да приемеш, че твоята сигурност и твоите дейности оказват въздействие и на целия съюз.

Имало е опасения в предишното и сигурно е имало дейности в тази тенденция. Спомням си още като можехме да пътуваме, през 2019 година, когато бях във Вашингтон и говорех с разнообразни хора в американското държавно управление, едно от опасенията им беше, че не могат да споделят всички сведения, които желаят с България, тъй като не бяха сигурни дали е задоволително сигурна в това отношение.

Като цяло имаха опасения за съветски пари, съветски политически ползи и впрочем. Има една въпросителна по повод България от страна на американците и това е една от аргументите българското държавно управление да се старае да отговори на тези опасения.

Една от известните Ви книги се споделя Воры в законе . Какви начини употребява Русия, с цел да оказва въздействие на политиците и има ли някаква връзка с Воры и проведената престъпност в Русия, за повлияване на държавни управления и страни?

Путин е основал мобилизационен режим. Това не е тоталитарен режим, не е сталинизъм, и въпреки всичко, всяка съветска институция, всяко съветско лице, в случай че страната го изиска, може да бъде мобилизиран за избрана цел. Виждали сме го с огромните бизнеси, които в общи линии си правят работата, само че понякога Кремъл метафорично ги потупва по рамото и моли за услуга.

От нещо дребно като да наемат на работа някой сътрудник за прикритие до даряване на средства за избрана идея, която Кремъл желае да бъде подкрепена. Гангстерите също попадат в тази наклонност, тъй като в случай че страната изиска нещо от тях, те го извършват, другояче рискуват да стартира да ги преследва.

Виждали сме случаи, а е използвано и за България, когато се употребяват гангстери за дребни разследващи цели, само че съответно за набиране на „ черна каса “. Реално проведената престъпност, настояща на територията на България и други такива страни, от време на време е „ таксувана “ от Кремъл. Казват им „ Няма да ви закачаме, в случай че отделите дял от приходите ви в тази сметка, за тази идея “. Където има съветска престъпност дейна отвън Русия, което се следи в България, има риск от време на време тя да бъде задействана от съветските разследващи служби за съответни цели.

Сергей Лавров, външният министър на Русия, сподели, че в обвиняванията си по отношение на Русия, България явно е решила да надмине даже Република Чехия. Как тълкувате тази реакция?

Лавров в последно време няма особена власт в Русия. От 2014 година насам се смалява и физически, и ролята му. Той е просто още един представител на Кремъл. Причината да е употребявал този метод е, първо, че руснаците се пробват да показват протичащото се в Чехия и в България като скрит план, насаден от американците, което си е обидно по отношение на народа и на Чехия, и на България, като че ли нямат сами думата.

Но и второ, изключително за България, той е наясно със мощните исторически, културни, религиозни, политически връзки сред България и Русия и има хора в България, които още ги усещат доста мощно, и се пробва да задейства това възприятие, да ги посрами, да ги накара да почувстват, че би трябвало да се опълчват на това, в противоположен случай работят като медиатори на непозната русофобия. Нямам визия дали ще е сполучливо, само че Лавров в днешно време е толкоз стеснен откъм начини, че единственото му средство са думите.

Очаква се ново държавно управление тук, не знаем по кое време тъкмо, само че знаем, че ще има служебно държавно управление, след това нови избори лятото… Какво да чакаме в същото време?

Вероятно ще има два процеса в този интервал – първо, незабавната реакция по отношение на последните обвинявания, отравянията с Новичок, детонациите и други, руснаците ще вършат всичко по силите си да го подкопаят, да настояват, че са нелепости и има всевъзможни други пояснения или, че е американски скрит план. Ще го има това, това е съсредоточена акция. Второ, по отношение на руснаците, осъзнават, че способността да повлияят на изборите е минимална, в случай че въобще я има, опитвали са я в доста страни преди – в Америка, в Германия, Франция, Италия и като цяло безрезултатно. Сега се пробват да употребяват обстоятелството, че изборите са в интервал, в който неизбежно обществата са разграничени и политическото говорене става доста по-токсично, доста по-радикално, и се пробват да го насърчат до още по-радикални крайности.

Опитват се да максимизират неизбежния безпорядък към изборите. Според мен това ще следим с наближаването на изборите – не е наложително, че руснаците ще се пробват да поддържат един или различен претендент, а по-скоро ще се опитат да поляризират оптимално ситуацията в България. Какво ще се случи след изборите зависи от това какво държавно управление ще има. Но в кратковременен аспект това чакам да забележим.

В този смисъл, какво бихте посъветвали актуалните и бъдещи политици в България?

Няма бърз и елементарен отговор. Реакцията по отношение на Русия сега би трябвало на първо място да бъде да се лимитират вредите, които тя може да нанесе. Да се построи потенциал, да се набират запаси, справяне с корупцията – както и очевидната корупция с подкупи, по този начин и политическата корупция на фаворизиране и клиентелизъм. Колкото по-нелегитимна наподобява страната пред личния ѝ народ, толкоз по-уязвима е по отношение на съветската дезинформация и така нататък Изграждане на контраразузнавателен потенциал.

При по-малки страни е по-трудно, разбираемо, само че в диалозите ми с български разследващи служби в действителност съм впечатлен от професионализма на хората, с които се срещнах, само че постоянно те усещат, че им липсват ресурсите да си правят работата като хората. Подобни проблеми – не става дума за огромна акция против Москва, а да се подсигурява, че други страни – Москва или който и да било различен – да им се лимитират опциите за основаване на проблеми в България. Това е нужната, въпреки и не изключително вълнуваща реакция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР