Днес, девет вериги магазини продаващи нехранителни стоки изпратиха писмо до

...
Днес, девет вериги магазини продаващи нехранителни стоки изпратиха писмо до
Коментари Харесай

Нехранителните магазини с призив до държавата

Днес, девет вериги магазини продаващи нехранителни артикули изпратиха писмо до заместник-министър ръководителя Гълъб Донев, министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров, министъра на стопанската система Даниела Везиева с което показват учудването си и кардиналното си противоречие от текста на т. 25 от заповед РД-01-856/ 19.10.2021 на Министъра на опазването на здравето и желаят да срещнат обществеността с отрицателните последствия от нейното използване върху здравето на хората и върху конкуренцията на пазара на артикули за дома и бита, мебели, детски играчки, електроника, строителни материали.

Независимо, че рецесията слага бизнеса в мъчно състояние, тя на първо място излага на риск хората, които пазарят. Ето за какво нашето схващане е, че първостепенна задача е да се понижи този риск. В тази връзка ние приветстваме ограниченията, които държавното управление подхваща, за ограничение на рецесията. Не сме съгласни със заповедта на министъра на опазването на здравето, която изисква всички, които пазарят в магазини над 300 кв.м. за нехранителни артикули да имат зелен документ, с цел да бъдат допускани в магазина.

Наредбата не основава предпоставки за ограничение разпространяването на вируса, а в противен случай, давайки забележителна независимост на по-малките и тесни обекти, способства концентрирането на хора (при това без негативен тест или документ за ваксиниране) точно в обекти, където е по-трудно да се провеждат противоепидемични ограничения и е съвсем невероятно да се управляват ограниченията. Още повече, че в огромните търговски обекти не се следи и мъчно може да стане скупчване на хора. В подобен смисъл наредбата не е ефикасна и не е в полза на хората.

В изискванията на разрастваща се пандемия би следвало всички бизнеси да бъдат равнопоставени, а в актуалната обстановка се изкривява конкурентната среда в най-активния интервал на извършване на покупки преди Коледа, някои са облагодетелствани за сметка на други, като допустима последица от това ще е и засилен тласък за неточно ценообразуване от страна на привилегированите обекти, което също не е в полза на потребителите.

Акцентираме, че ние, огромните търговци на нехранителни артикули, сме компании, които систематично подтикват чиновници да се имунизират и съблюдават всички противоепидемични ограничения. Независимо от непрекъснатите дискриминиращи ограничения, на които станахме обект през миналата година и половина, ние не спряхме да поддържаме напъните за възобновяване на страната, да работим „ на ярко “. Не спряхме да осигуряваме и запазим хиляди работни места и имахме сериозен принос за поддържане на икономическата непоклатимост на страната.

В изискванията на рецесия считаме че, ограниченията на държавното управление би трябвало да са на първо място ефикасни за хората и обективни за бизнеса. Те следва да бъдат идентични за целия нехранителен бранш, включително за обектите под 300 кв.м. както и за площите с нехранителни артикули в хипермаркетите, продаващи хранителни и нехранителни артикули. Така в най-голяма степен ще се резервира здравето на хората и конкурентен пазар в техен интерес и в полза на стопанската система на страната.

Аико Мулти Консепт ООД (Мебелни магазини Aiko XXXL)

Технополис България ЕАД (Магазини Technopolis)

Практикер Ритейл ЕООД (Магазини Praktiker)

Джамбо Европейски Съюз. Б ЕООД (Магазини JUMBO)

Мебели Лудвиг България ЕООД (Магазини COMO)

Техномаркет България ЕАД (Магазини Technomarket)

Мегадом ООД (Хипермаркети Praktis)

ДОМКО ООД (Магазини Domko)

Мьомакс България ООД (Мебелни магазини Mömax)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР