Днес - денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка

...
Днес - денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка
Коментари Харесай

НВИМ с уникален прочет на един от най-драматичните дни на София

Днес - денят, в който е осъществена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората международна война, Националният военноисторически музей откри пространството за преживяване " Белезите на войната: изгубеното архитектурно завещание на София ".

Със сетивни тласъци, достоверни видео фрагменти, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се " потопи " в интервала преди и по време на бомбардировките, ще се разноски из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху образа на града, и ще съпреживее ориста на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български артисти като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

" Създаването на това пространство е продължение на нашата дългогодишна политика да се вглеждаме в споровете и то спорове, които не стоят единствено на фронтовата линия, а засягат ориста на елементарните хора. Тези, които са ги претърпели не тъй като са били на фронта, а тъй като са били по домовете си ", с тези думи шефът на музея доцент доктор Соня Пенкова откри новото експозиционно пространство.

Тя акцентира, че в него ще се видят и усетят другите лица на столицата - предвоенна София с хубостта на своето щастливо съществуване, с вървящ напред нравствен и културен живот, и София по време на бомбардировките, потопена в съсипия и изгубила вечно някои от най-хубавите достижения на български и европейски архитекти. Върху зейналите от бомбардировките руини се настанява една нова София, с нова идеология, чиито здания и до през днешния ден са част от битието ни.

За първи път пред аудитория е показан моторът от аероплан Месершмит 109 Г6, открит в землището на с. Марица през 2018 година, който напомня за българските водачи, записали имената си в историята със своята жертвоготовност и създали вероятното, с цел да спасят столицата.

Специално готови интерактивни приложения наблюдават ориста на публични и административни здания, частни домове, църкви и монументи - веществен знак на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са окончателно разрушени от бомбардировките и показват историческите обстоятелства за най-големите въздушни набези на София.

" Белезите на войната: изгубеното архитектурно завещание на София " е план, осъществен в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от стратегия " Култура " на Столичната община.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР