Днес делът на електричеството в крайното енергийно потребление на световно

...
Днес делът на електричеството в крайното енергийно потребление на световно
Коментари Харесай

Делът на електричеството в крайното енергийно потребление е едва 9%


Днес делът на електричеството в крайното енергийно ползване на международно равнище e едвам 9 %. Всичко останало е непосредствено изгаряне на някакви въглерод-съдържащи горива. Все още по-голям дял (10%) заемат дори обичайните енергийни източници - дървесина, боклуци от биомаса и изсъхнали скотски изпражнения. Това разяснява в обществените мрежи Боян Рашев, шеф и сътрудник в консултантската компания " Денкщат България “.

Той напомни, че деятели, политици, лобита и медии непрестанно ни бомбардират с данни какъв брой огромен дял от електричеството към този момент се произвеждал от вятър и слънце и по какъв начин светът можел да се декарбонизира за нула време, в случай че изиска. „ Не, не може. Причините са доста. Но най-важната е, че делът на електричеството в енергийното ползване е извънредно невисок и се усилва извънредно постепенно, в случай че това въобще се случва. В Дания и Австрия да вземем за пример стои на 18-19% от 1990 година насам и не мърда. И за това си има аргументи, произлизащи от законите на физиката и стопанската система, които не могат да бъдат преодолени със заклинания. “, безапелационен бе Рашев.

Чрез историческа отпратка той напомня и концепцията на човечеството, че един ден ще употребява само и единствено чиста сила: „ Първата електроцентрала в света започва работа преди 137 година Това е революционен миг в историята - електричеството дава обещание да бъде новата чиста и комфортна сила и доста хора тогава си мислят, че то скоро ще зарежда всички човешки действия. “. Повече от век по-късно е явно, че сходно начинание е мъчно постижимо, в това число и с най-модерните технологии.

 F30028

Енергийно ползване с графика, в която е вклчено и потреблението на обичайна биомаса.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР