Днес държавният глава сезира Конституционният съд с искане за обявяване

...
Днес държавният глава сезира Конституционният съд с искане за обявяване
Коментари Харесай

Държавният глава срещу избора на нови съдии в КС: Важно е авторитетът на Конституционния съд да бъде защитен

Днес президентът сезира Конституционният съд с искане за оповестяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии. В претекстовете си президентът напомня новоприетия член 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност , с цел да подсигурява тяхната самостоятелност.

Според президента тези правила са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.

Налице е и умишлен опит на болшинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд във връзка с периода на мандата. Президентът напомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушаване на самата Конституция .

„ Подобен метод не може да бъде толериран и крие риск за престижа на Конституционния съд. От изключителна значимост за българската държавност е този престиж да бъде предпазен “, акцентира Радев. Затова президентът приканва да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по сходството на техния избор с конституционните процедури и условия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР