Днес държавният глава Румен Радев публикува и текста от втората

...
Днес държавният глава Румен Радев публикува и текста от втората
Коментари Харесай

Милионите на КТБ се водели на охранител с 500 лева заплата, на пенсионер и фирми с офис в колата

Днес президентът Румен Радев разгласява и текста от втората стенограма от срещата на политическия ни хайлайф след краха на КТБ. Според специалистите точно това е по-важният от диалозите, на които се е решавала ориста на трезора.

На срещата при президента Росен Плевнелиев са участвали Бойко Борисов - ГЕРБ, Атанас Мерджанов – Коалиция за България, Лютви Местан – Движение за права и свободи, Сотир Цацаров - основен прокурор, Зинаида Златанова - зам.-министър-председател, Петър Чобанов - министър на финансите, Иван Искров - шеф на Българска народна банка, Калин Христов - подуправител на Българска народна банка, Димитър Костов - подуправител на Българска народна банка, както и Цецка Цачева, Менда Стоянова, Румен Гечев и Йордан Цонев.

Текстът на стенограмата е цели 97 страници. Едно от най-интересните изявления е на основния прокурор Сотир Цацаров.

Ето какво споделя той:

Аз ще се постарая да показва съкратена или по-синтезирана информация за следствието, като, несъмнено, по-късно съм подготвен да давам отговор на въпроси на присъстващите.

Най-общо казано, досъдебното произвеждане има две съществени посоки на следствие. Първото направление, в случай че мога да го нарека по този начин напълно условно, е направлението Българска народна банка Банков контрол и предмет на следствие тук е несъблюдение на обвързване по осъществяване на банковия контрол във връзка с банката КТБ-АД.

Второто направление на следствие, в случай че мога условно да го нарека по този начин, е направлението КТБ, където има две поднаправления:

Първото касае заеми, на обща стойност към 3.5 милиарда лева, за които, както и господин Искров сподели, няма информация или по-скоро няма достоверна информация. След малко ще се опитам да ви дам и малко повече детайлности за това разбиране.

Второто поднаправление е във връзка с направлението КТБ, което касае така наречен касова липса в размер на левовата равноценност на 205 887 223 млн. лева

Бих споделил, че направление 1 и направление 2 са взаимно свързани.

Те са взаимно свързани, тъй като неосъществяването на банков контрол или бездействието при осъществяване на служебните отговорности е причина, към която, в случай че прибавим дейности, които могат да бъдат квалифицирани като занемареност, дейности, които могат да бъдат квалифицирани като подписване на неизгодни контракти, несъмнено кредитни, и най-много присвоителни дейности на длъжностни лица от банката, в последна сметка резултатът от това е точно заеми без
информация на стойност 3.5 милиарда лева и посочената касова липса.

Съвсем в резюме във връзка с самите посоки.

Първото направление, което условно нарекох " банков контрол " - както споделих, предмет на следствие тук е несъблюдение на надзорните отговорности, визирани в чл.20, ал.3 от Закона за Българска народна банка, и Глава 11 от Закона за кредитните институции. Най-общо казано, несъблюдение на отговорностите по реализиране на закономерен, и в случай че мога по този начин да се изразя, меродавен и активен банков контрол при осъществяваните по отношение на КТБ надзорни инспекции и инспекции при издаването на позволения и всички други актове от страна на Българска народна банка, които са били нужни за придобиване на " ……... ", както и всички други детайли
на надзорната активност, като последният контролен отчет от Надзорна ревизия, прочут на нас, е този от м.юли 2013 година, в който, бих споделил, и дума няма за проблемите, които са предмет на полемика в този момент.

Към сегашния миг по това направление обвинен е единствено господин Цветан Гунев, подуправител на Българска народна банка и началник на направление " Банков контрол ". Обвинението е по чл.282 от Наказателен кодекс, а точно за длъжностно закононарушение. Предстои от страна на прокуратурата внасяне на искане за премахване на господин Гунев от служба, защото до сегашния миг от момента на покачване на обвиняване той е в отпуск. Разбира се, ще желаяме премахване от служба, в случай че управлението на Българска народна банка не предприеме някакви други дейности по отношение на него.

Минималният кръг обвинени лица тук би довело до разширение кръга на обвинените с лица, които са осъществявали тази
служба преди господин Гунев, който мисля, че е на длъжността година-година и няколко месеца, както и други лица, които персонално са правили надзорните инспекции в банката.

По отношение на второто направление - направлението КТБ и първото направление, в случай че мога да употребявам тази дума, с ясното схващане, несъмнено, че тя не е какъвто и да е законен термин, това, което закупи гражданственост като " неприятни заеми ”.

Най-общите резултати от извършените одити на КТБ съгласно мен сочат данни, че 67.2% от всички заеми на приблизителна стойност 3,486 милиарда лева са били получени от търговци, кредитополучатели, които попадат в някои от следните категории:

Първо, такива, за каквито няма каквато и да е информация за финансовото им положение, или наличната информация по копията от кредитни досиета, с които ние разполагаме, е извънредно незадоволителна.

Второ, за тях няма информация за целевото асимилиране на заема.

Трето, те са безусловно новоучредени търговски сдружения, безусловно дни преди приемане на заемите.

Четвърто, те са сдружения без какъвто и да е опериращ бизнес, без да имат платени никакви налози, без да имат наето нито едно лице на трудово правно отношение.

Пето, източникът на погасяване на заема е безусловно неразбираем.

Шесто, няма сходство сред цел и размер на заема, от една страна, и несъмнено от друга - положение и размер на бизнеса.

Ако би трябвало, без да омръзвам вашето внимание, бих споделил, че голямата част от тези заеми, или най-малко огромна част от тези заеми, тъй като в действителност 137 заема съставляват почти 95% от настоящия, в случай че мога по този начин да се изразя, кредитен портфейл на банката, кредитополучатели са сдружения, регистрирани на охранители и чиновници от КТБ, или свързани с нея сдружения, които единствено са подписвали документите, предоставени им от господин Василев и от негови представители, без действително да са правили каквато и да е активност. Управители на тези сдружения не са усвоявали заемите, някои от тях даже не са знаели, че сдруженията им имат заеми.

Имаме заеми, които са отпуснати на компании, ръководени от охранители, имаме заеми, които са отпуснати на компании, ръководени от механически секретари, на архивист в банката и така нататък Част от шефовете на кредитополучатели са хора, като
да вземем за пример лицето, чиито разпит ще си разреша да зачета:

той има 18 година стаж като охранител и работи като защита пост № 1 в постройката на ул. Цар Борис. Служебната му кариера е минала единствено като охранител. Трудовото му заплащане е в размер на 500 лева Лицето има присъединяване в три сдружения, всичките свързани по някакъв метод с КТБ. Лицето знае процентите на присъединяване. Подписал е голям брой контракти за цесия, като изрично дава отговор, че думата „ цесия ” не може да я дефинира. Заявява, че и трите компании, които ръководи, имат заеми, само че изрично не знае техния размер и единственото, което знае, е размерът на персоналния си потребителски заем, който е в размер на 3 хиляди лева и е провиснал от друга банка. Заявява, че обслужва всички заеми, по-точно потребителския - 156 лева на месец. Другите заеми също ги обслужва, само че не знае какъв е размерът на месечната им вноска.

Има лица, които декларират, че офисът им е персоналният им автомобил, лица, които декларират, че просто подписват, както и пенсионер, който е шеф на сдружение, и декларира, че неговата работа се показва в това един път в месеца да бъде посетен от счетоводител и надлежно да подпише документите, които са му били показани.

Именно във връзка с това направление са били осъществени още при започване на формиране на досъдебното произвеждане
претърсвания и изземвания в офиси на 30 търговци. По едно съвпадане фактическите им адреси или адресите на ръководство по Търговския указател са били в постройката, в която е и централата на КТБ.

Масови бяха спекулациите тогава, че надали не прокуратурата е правила претършуване в банката и това е довело до обстановката, която се е случила с нея. На оня стадий, пък и в този момент влизане, в смисъл влизане с насилствени дейности по следствието в КТБ, прокуратурата не е правила.

Ползвам случая, с цел да кажа, че взаимоотношение и с управлението на Българска народна банка, а и с двамата квестори е повече от положително. Но по това направление на процедура има обилни заеми, които са отпуснати към в действителност свързани лица и те действително надвишават нормативно откритите предели и това, съгласно нас, е взаимно обвързвано с първото направление, а точно неупражняването на ефикасен банков контрол.

Съвсем в резюме във връзка с второто направление - по този начин наречената " касова липса ". Обвиняеми лица са изпълнителният шеф Орлин Русев, основният касиер Маргарита Петрова, основният счетоводител Мария Димова и зам.-главният счетоводител Борислава Тренева. Всички те са упрекнати в осъществяване на длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай в разнообразни форми на съучастничество.

Всъщност, на 8 юли квесторите са уведомили господин Искров за установената липса, или това, което те назовават непозволено изтегляне на каса на извънредно огромни суми, почти 206 млн. лева На 9 юли господин Искров ни алармира и в действителност сумата, за която става дума, е в размер на 93 139 500 млн. евро, 23 657 575 млн. лева и 45 хиляди ЩД - общо сумата, която споделих в левова равноценност на 205 887 223 млн. лева

Към сигнала е прибавен протокол квитанция, който е подписан от 19 юни. С този протокол квитанция „ Бромак ” - ЕОД, който е главен мажоритарен акционер в КТБ, чиито едноличен притежател на капитала е господин Цветан Василев, удостоверява приемането и задължението си към дата 20 юни от КТБ-АД на сумите, които аз ви цитирах, като е записано още, че господин Цветан Василев, като едноличен притежател на капитала на „ Бромак ”, оторизира шефа Иван Стойков да подпише
този ангажимент против възобновяване на сумите в период до 30 юни. На горния ляв ъгъл на документа има резолюция " Да " и подобаващ автограф.

Освен всичко друго има и декларация от основния касиер, която сочи, че е предала в брой посочените нагоре суми, пакетирани в чували на шефа на „ Бромак ” Иван Стойков. Именно от там пристигна и хипотезата на управлението на Българска народна банка. Друга към оня миг, съгласно мен, не бе и допустимо да бъде изведена, а в началото и на нас, за изнасянето на сумите в брой. В продължение на 3 дни, при безусловно денонощна работа на прокурори и следователи, са разпитани повече от 40 очевидци, осъществени са голям брой експертизи, включително и графологични, с цел да се стигне до извода, че макар че основният касиер Маргарита Петрова настойчиво продължава да твърди, че е предала на Иван Стойков тези пари и че ги е предала в брой, опаковани в чували, това изказване не дава отговор на истината.

Нашето мнение е, че на посочената дата непозволено изтегляне няма - имам поради изтегляне на суми в брой. Напротив, има сформиране на неистинен документи, документи с погрешно наличие и осъществяване на счетоводни интервенции за неизвършени в действителност и действително банкови интервенции, за прикриване на липса в основната каса на банката в горния размер. А тази липса, съгласно нас, се дължи на присвоителни дейности на обвинените за интервала края на 2011 година до 19
юни 2014 година Имаме свидетелски показания, които настояват, че в голям брой случаи са изпълнявани нареждания на господин Цветан Василев за обезпечаване на пари в брой от основната каса на КТБ. След това се открива, че тези пари са изваждани от банката без разходооправдателни документи и по този начин с течение на времето се е натрупала тази касова липса в цитирания размер.

Към сегашния миг не престават дейностите по следствието, като, с цел да не ви омръзвам, единственото, което мога да
кажа е, че в случай че за вас съставлява интерес, изяснили сме вследствие на множеството разпити, които сме провели, всички дейности, осъществени от обвинените лица, както и от управителните органи на банката за периода 16-20 юни 2014 година

Въпросният протокол, за който загатнах и който е послужил като съображение, да го назовем по този начин, прикриване на касовата липса, очевидно основано в миг на бързане и неспособност да се предприеме каквото и да било друго по съвет на една от обвинените, орфологичната експертиза, осъществена от органите на НИКК при Министерство на вътрешните работи дава отговор, че резолюцията " Да " в горния ляв ъгъл е изпълнена от обвинения Орлин Русев. Подписите обаче на Иван Стойков, шеф на „ „ Бромак ” ”, изрично не са негови, което изцяло подхожда с изказванието на Стойков, че в никакъв случай не е изнасял пари в чували от
банката.

В сегашния миг очевидецът..., извинявайте, той към този момент е обвинен, в действителност е тя - основният касиер, тя продължава да държи на това, че безусловно са товарени транспортни средства с чували с пари.

Има и още нещо - графологичната експертиза е безапелационна, че подписът под протокола за задължаване на „ „ Бромак ” ” и надлежно на Цветан Василев, който е изпълнен на името Цветан Василев, действително не е изпълнен от него.

Предстои осъществяване на още голям брой дейности по следствието, включително претърсвания, изземвания и най-много назначение
на съдебно-счетоводна експертиза. Днес сме провели диалози с управлението на „ Делойт ” - България, с цел да обсъдим въпроса за това да бъдат назначени за специалисти точно лица, които са осъществявали одити, които имат нужните знания, защото не е загадка, че с специалисти, които да осъществят сходна експертна активност, не просто прокуратурата, ние не разполагаме, с изключение на множеството банкови експерти. Отделен е въпросът, че нашата институция е била упреквана във всички смъртни грехове във връзка с КТБ, само че моето мнение е, че действителното положение на банката на процедура демонстрира, че това е по-скоро от компетентността на финансистите, че това не е случай характерен за банкова система, това е, бих споделил, престъпен случай.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР