Днес честваме 173г. от рождението на големия патриот, революционер и

...
Днес честваме 173г. от рождението на големия патриот, революционер и
Коментари Харесай

Честваме 173г. от рождението на големия патриот, революционер и достоен българин Ангел Кънчев

Днес честваме 173г. от рождението на огромния родолюбец, бунтовник и заслужен българин Ангел Кънчев. Той е един от най-ярките дейци на българското националноосвободително придвижване.
 
Ангел Кънчев е роден на 11 ноември 1850 година в град Трявна. Учи в родния си град, а по-късно в Русе. Продължава образованието си като стипендиант в Болградската гимназия (Бесарабия), а по-късно се трансферира във Военното учебно заведение в Белград (Сърбия). В Белград Ангел Кънчев се среща с видни български революционери, измежду които Васил Левски, Панайот Хитов, Любен Каравелов и други Увлича се от революционните хрумвания и се причислява към тяхната битка за избавление на България от османско господство.
 
След разпускането на Втората българска легия през 1868 година Ангел Кънчев се трансферира в Румъния. Там разгласява във в. " Дунавска зора " " Възвание до българския народ ", с което го приканва на битка срещу османските нашественици.
 
През 1871 година Ангел Кънчев се завръща в България и стартира работа в Образцов чифлик край Русе. Включва се ефективно в националнореволюционното придвижване и през същата година е избран от Българския революционен централен комитет в Букурещ за асистент на Васил Левски във ВРО.
 
Ангел Кънчев е един от най-активните помощници на Васил Левски. Той обикаля цяла Северна България, организирайки нови революционни комитети и разпространявайки революционна литература.
 
На 5 март 1872 година Ангел Кънчев прави опит да се трансферира скрито в Румъния, само че на русенското пристанище е публикуван и е обкръжен от османската полиция. За да не бъде хванат жив, поставя самичък завършек на живота си. Последните му думи са: " Да живее България! ". В непосредственост до мястото на самоубийството има построен монумент. Днес домът на Ангел Кънчев е трансфорат в музей. 
 
Ангел Кънчев е един от най-ярките дейци на българското националноосвободително придвижване. Неговото име носи Русенският университет.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР