Днес, час от отбора на Професионална гимназия по селско, горско

...
Днес, час от отбора на Професионална гимназия по селско, горско
Коментари Харесай

Ученици от Чепеларе тестваха новият болид, с който тази година ще се състезават в Ногаро -Франция 2023

Днес, час от тима на Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „ Никола Вапцаров “ – Чепеларе направи първи тест на новият си болид, с който ще вземат участие в най-голямото съревнование по енергийна успеваемост Shell Eco-marathon. Първите опити с новия електромобил се състояха на лекоатлетическата писта на Стадион „ Смолян “. Повече детайлности ще научим от инж. Тодор Лазаров – капитан на тима.

„ Този електрически автомобил тежи 30 кг. Изцяло е изработен от карбонов моноблок. Контролери, елементи, кормила, телеметри – всичко е направено от нас. Самият правилник на надпреварата не разрешава да се употребяват закупени елементи. Целта на теста през днешния ден е не толкоз за резултат от колкото самите водачи да свикнат с новия болид, защото и те са нови. Иначе със остарелия първообраз резултатът ни е близо 600 км за 1 KW киловат час. Тоест, в случай че си преставите един дребен отоплителен електрически апарат е от 2 KW, то този електромобил може да измине 600 км с 1 KW “.



За няколко седмици новият болид и водачите, които са от 10 клас на професионалната гимназия - Светла и Вили, би трябвало да реализират цялостен синхрон и благодарение на механиците и другите членове на тима, който наброява 10 души да съумеят за поредна година да впечатлят интернационалното жури с постигнатите от тях резултати. Състезанието тази година ще бъде в Ногаро – Франция от 20 до 25 май, като спечелилият се дефинира според от изминатото несъмнено разстояние с най-нисък разход на сила. Тимът от Чепеларе ще взе участие в категория – електрическа батерия, прибавя още инж. Лазаров.

„ Мечтата ни е да преминем тези 600 км, даже поглеждаме към 700 км., което ще е достижение за страната ни, защото няма тим в България реализирал този резултат “. Това е шестият подред първообраз основан от учениците в Чепеларе през годините.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР