Днес беше проведено редовно общо събрание на акционерите на “Солвей

...
Днес беше проведено редовно общо събрание на акционерите на “Солвей
Коментари Харесай

Общо събрание на акционерите в Солвей Соди АД

Днес беше извършено постоянно общо заседание на акционерите на “Солвей Соди “ АД, на което бе признат годишният финансов доклад на сдружението за 2021 година, като облагата на сдружението за интервала е в размер на 111 млн. лв..

Общото заседание одобри предлагането на Съвета на шефовете облагата за 2021 година да бъде разпределена, както следва: да се разпредели дял от 17,49 лв. на акция преди данъчно облагане на дивидента, платим на акционерите физически лица от 23 юли 2022 година на каса във всички клонове на банка ДСК в страната. Изплащането на дивидента ще се прави против показване на документ за идентичност на лица, присъстващи в книгата на акционерите, водена от “Централен депозитар ” АД към датата на общото заседание на акционерите. Изплащането на дивидента на акционерите юридически лица ще се прави, както и до момента, единствено по банков път от 23 юли 2022. Канят се всички акционери да подхващат нужните дейности по приемане на дължимия им дял. Правото на акционера върху дивидента, гласуван на това общо заседание, се погасява с приключване на 5-годишната погасителна отминалост, считано от 25 юли 2022.

По-рано през годината, на 29 март 2022 година и 01 юни 2022 година, бяха извършени изключителни Общи събрания на акционерите на " Солвей Соди " АД, които взеха решение да освободят като членове на Съвета на шефовете господин Давиде Папаверо, господин Тахсин Бурхан Ергене и госпожа Башак Йоге, като избраха за нови членове на Съвета на шефовете господин Стефано Биджини, госпожа Селиха Ебру Шаполу и госпожа Йозлем Вергон. На съвещание на Съвета на шефовете, което се организира на 06 април 2022 година, господин Стефано Биджини беше определен за заместник-председател на Съвета на шефовете.

            През 2021 година компанията продължи да работи в четири съществени сфери: здраве и сигурност на труда, които са пръв приоритет и полезност, грижа за околната среда, осъществяване на стратегическата капиталова стратегия и усъвършенстване на оперативните разноски. Направените вложения в „ Солвей Соди “ АД и филиали през годината способстваха за надеждността и успеваемостта на производството, понижаване на енергопотреблението и запазване на околната среда.  

 

През 2021 година „ Солвей Соди “ АД получи премия за “Инвеститор в разширение на бизнеса ” от Българската организация за вложения  за плана си " Инсталация за произвеждане, пакетиране и предпазване на сода бикарбонат ", който усили потенциала на произвеждане на този артикул до 200 хиляди тона/год. в завода в Девня. Новата апаратура, която към този момент е в употреба, беше открита на 14.06.2022 година, като откриването й е част от честванията, проведени по случай 25-годишнината от приватизацията на “Солвей Соди ”. На събитието участваха високопоставени посетители, измежду които представители на  акционерите в “Солвей Соди ” - “Солвей ” и “Шишеджам ”, регионалният шеф на Варна, посланика на Кралство Белгия в България, представители на държавната администрация, локалните управляващи, синдикати и сътрудници, публицисти и чиновници. През м. февруари 2022 година беше оповестена инвестиция за понижаване на 20% от въглеродните излъчвания в завода посредством адаптиране на казан за комбинирано изгаряне на биомаса, който слага началото на прехода на компанията към по-устойчива и чиста сила. Новите капиталови планове за следващ път удостоверяват устрема на „ Солвей Соди “ към стабилно развиване, използване на високи технологии и стандарти при опазването на околната среда, здравето и сигурността на хората.

 

, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият цех в Европа за произвеждане на синтетична калцинирана сода с индустриален потенциал от 1,6 милиона тона сода годишно. Калцинираната сода има необятно приложение в производството на стъкло, на перилни и почистващи препарати, в металургията, силикатите и стъклените нишки. Содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни артикули, животинско хранене, филтриране на димните газове и в опазването на здравето.

„ Солвей Соди “ е приватизирано през 1997 година, с съществени акционери белгийската научна група „ Солвей “ (75 %) и турската група „ Шишеджам “ (25 %).   

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР