Днес беше открита Сигурна зона за непридружени деца бежанци“ в

...
Днес беше открита Сигурна зона за непридружени деца бежанци“ в
Коментари Харесай

Откриха Сигурната зона за непридружени деца бежанци в Харманли

Днес беше открита „ Сигурна зона за непридружени деца бежанци “ в Регистрационно-приемателния център в град Харманли . На събитието участваха вицепрезидентът Илияна Йотова и вътрешният министър Калин Стоянов .

Сигурната зона в Харманли е основана взаимно с Държавната организация за бежанците, УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция /МОМ/ България, с поддръжката на Държавния департамент по миграция /SEM/ на Швейцария. Йотова посочи дейната активност на Държавната организация за бежанците.

„ В грижата за бежанците създадохте стандарти, които са образец в целия Европейски съюз “ , съобщи тя.

От своя страна шефът й Мариана Тошева благодари на вицепрезидента за положителното съдействие.

„ Присъствието на всички български институции през днешния ден демонстрира, че България не бяга от своята отговорност, дружно решаваме проблемите “, уточни Йотова и акцентира, че страната ни е измежду първите с максимален брой непридружени деца бежанци .

Вицепрезидентът съобщи, че нужното законодателство е налице , само че постоянно практиката се сблъсква със закона и има много проблеми за решение – от идентифицирането на влезлите нелегално в страната деца през намирането на настойници до интеграцията им.

Йотова изрази своите запаси към дефинитивно признатия неотдавна Пакт за миграцията и убежището: „ 10 години костваше на европейските институции да изготвят това законодателство. Опасявам се, че главната тежест още веднъж ще падне върху страните от външните граници на Европейски Съюз, каквато е България. Принципът на взаимност и релокация няма да проработи и съм уверена, че значително страни ще предпочетат да платят сума в европейския бюджет, вместо да одобряват мигранти. “

Вицепрезидентът уточни, че през идващите 2 години пред България следва доста работа , защото не се чака миграционният поток да стихне поради военните спорове по света.

„ Днес споделяме на децата бежанци, че не са сами, могат да разчитат на нашата протегната ръка, могат да оставят обратно ужасите, които са претърпели. Обещаваме им сигурност и бъдеще и ги поддържаме да мечтаят – няма нищо по-страшно на този свят от деца, които не знаят защо да мечтаят, тъй като са виждали единствено войни и опустошения “, акцентира Илияна Йотова и благодари на медиите, че отразяват човешкото лице на войната , тъй като „ бежанците не са бройки в таблици, а живи хора със своята орис “.

Същевременно вътрешният министър Стоянов съобщи: „ От началото на миграционния напън към страната ни през далечната 2013 година до през днешния ден всички извървяхме дълъг и сложен път, само че непроменяемо следвахме задачата си – да изградим нужния потенциал и като европейска страна да осъществим отговорностите си към тази целева група деца. Важна стъпка в тази посока беше развиването на националната правна рамка за непридружените деца чужденци, която беше изчезнала основа за надграждане на националната ни система, установяване на отговорностите на всички участници в процеса на обгрижването им и взаимоотношения сред другите институции. С поредност от промени в главните нормативни актове бяха основани нужните гаранции за отбрана на главните права на непридружените деца чужденци. Паралелно с това започва построяването на административния потенциал на институциите за работа на виновните чиновници с тази характерна целева група деца. Министерство на вътрешните работи целеустремено стартира профилирана подготовка на полицейските чиновници, които влизат в първи допир с тези деца все още на установяването им и идентифицирането им като непридружени. Основна част от образованията бяха осъществени с скъпото съдействие на представителствата на организациите на Организация на обединените нации в България. “

Към днешна дата идентифицирането на непридружени малолетни и малолетни лица, арестувани при опит да преминат незаконно границата ни, е приоритет за всички институции, които реализират първичен банкет, уточни той. Според него само по този метод може да бъдат обезпечени отбрана и съответни грижи на тези деца.

В приветствието си Кристина де Бройн, началник на УНИЦЕФ в България, оцени високо и благодари на вътрешния министър и неговия екип за взаимната работа и задълбочаващото се съдействие в името на закрилата и сигурността на децата.

Изготвя се 10-годишна прогноза за развиването на пазара на труда. Ще се картографират уменията и настройките за развиване на работещите в ТЕЦ-овете и мините

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР