Днес авиацията и Българските военновъздушни сили отбелязват своя празник. Датата

...
Днес авиацията и Българските военновъздушни сили отбелязват своя празник. Датата
Коментари Харесай

Честит празник, български летци и авиоинженери!


Днес авиацията и Българските военновъздушни сили означават своя празник. Датата 16 октомври е оповестена за техен празник с предписание на Министерския съвет от 1963 година.

На този ден през 1912 година водачът Радул Милков - пълководец на Първо аеропланно поделение, и наблюдаващият Продан Таракчиев трансформират самолета в бойна машина, като правят първата в света бомбардировка от въздуха. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската цитадела, считана от цяла Европа за непревземаема.

Към 9.30 часа подпоручиците Милков и Таракчиев изхвърчат със аероплан " Албатрос " и се насочват към Одрин. Те оглеждат по време на полета турските позиции и за първи път във военната история хвърлят от самолета ръчни гранати над гара Караагач. Този полет е исторически, въпреки да продължава час и половина - с изключение на бомбардиране на съперника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване.

Организационното създаване на българското въздухоплаване стартира през 1903 година. Създадената тогава Команда по балонно дело през 1906 година прераства в бойно поделение към железопътната тайфа под името " Въздухоплавателно поделение ". През 1911 година държавното управление взима решение за подготовка на летци и аеромеханици в чужбина и за пазаруване на самолети, вследствие на което през 1912 година България към този момент има своя въздушна армада.

В наши дни в границите на Стратегията за национална сигурност измежду функционалностите на Военновъздушни сили са сдържащи, отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, филантропични, избавителни. Главната задача на Военновъздушни сили е да подсигуряват въздушния суверенитет и сигурност на страната и взаимно с останалите типове въоръжени сили да пазят териториалната й целокупност. / trafficnews.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР