Днес американската космическа агенция НАСА извежда в откритото пространство телескопа

...
Днес американската космическа агенция НАСА извежда в откритото пространство телескопа
Коментари Харесай

НАСА прави днес поредна крачка към откриването на нови места за живот

Днес американската галактическа организация НАСА извежда в откритото пространство телескопа TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Неговата работа ще е да търси екзопланети към най-близките до Слънчевата система звезди.

 НАСА прави през днешния ден поредна крачка към откриването на нови места за живот
© NASA.gov

Новият телескоп на НАСА ще се концентрира в откриването на скални планети, на които може да има условия за живот. TESS ще дефинира размера и масата им, а благодарение на телескопа " Джеймс Уеб ", който ще замести " Хъбъл " следващата година, ще могат да се проучат атмосферите на новооткритите планети.

Очаква се TESS да изследва към 200 хиляди от най-ярките звезди наоколо до Слънцето, след което ще изследва планетната им система. Мисията на НАСА е да продължи труда на предшественика на TESS - галактическия телескоп " Кеплер ". С негова помощ бяха документирани множеството от общо над 3500-те екзопланети, открити през последните 20 години.

Новият телескоп е оборудван с четири специфични камери. Той е с размери на ледник, само че това няма да му пречи да изследва доста по-голяма част от Космоса спрямо " Кеплер ". Уредът ще употребява способ за разкриване, прочут като директна фотометрия.

Съществена част от вниманието на TESS ще e ориентирана към дребните и студени звезди, известни като червени джуджета. Вероятността към тях да има скалисти планети с размерите на Земята е по-голяма. Освен това, защото алените джуджета са дребни и планетите им орбитират в по-голяма непосредственост, в сравнение с Земята към Слънцето, техните преноси са по-ясно изразени.

До последно метеоролозите предвиждат положително време за изстрелването в Космоса на телескопа. Той би трябвало да бъде изведен в орбита на борда на ракета SpaceX Falcon 9 към среднощ довечера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР