Днес адвокатите на Джулиан Асандж ще започнат последното си съдебно

...
Днес адвокатите на Джулиан Асандж ще започнат последното си съдебно
Коментари Харесай

Последна съдебна битка във Великобритания за основателя на „Уикилийкс“ Асанж

Днес юристите на Джулиан Асандж ще стартират последното си правосъдно дело във Англия , с цел да попречат създателят на „ Уикилийкс “ да бъде изпратен в Съединените щати , с цел да му бъдат повдигнати обвинявания в шпионаж , оповестява „ Асошиейтед прес “.

52-годишният Асанж се бори против екстрадицията повече от десетилетие, в това число седем години в самоизгнание в еквадорското посолство в Лондон и последните пет години в строго охраняван затвор. Десетки поддръжници, които държаха плакати „ Освободете Джулиан Асанж и скандираха „ има единствено едно решение – без екстрадиция , организираха гръмък митинг пред Върховния съд в Лондон, където юристите на Асанж ще изискат от двама съдии от Върховния съд да дадат позволение за ново чуване на жалбата – последното му юридическо мятане на зара във Англия.

Ако съдиите се произнесат в ущърб на Асандж, той може да изиска от Европейския съд по правата на индивида да блокира екстрадицията му – макар че поддръжниците му се тормозят, че той може да бъде качен на аероплан за Съединени американски щати преди този момент да се случи. Поддръжниците възнамеряват да показват пред неоготическата постройка на съда и през двата дни, а в края на чуването да се насочат на шествие към офиса на министър-председателя Риши Сунак на „ Даунинг стрийт “.

Съдиите Виктория Шарп и Джереми Джонсън могат да произнесат присъда в края на двудневното чуване в сряда, само че е по-вероятно да им отнеме няколко седмици, с цел да обмислят решението си. Групата за независимост на печата „ Репортери без граници “ съобщи:

„ Това чуване бележи началото на края на делото за екстрадиция, защото всички учредения, отхвърлени от тези съдии, не могат да бъдат обжалвани по-нататък във Англия – това доближава Асанж рисково покрай екстрадицията . “

На Асанж, австралийски жител, са повдигнати 17 обвинявания в шпионаж и едно обвиняване в компютърна корист по отношение на публикуването на секретни американски документи на неговия уеб страница. Американските прокурори настояват, че той е оказал помощ на анализатора на разузнаването на американската войска Челси Манинг да открадне дипломатически телеграми и военни досиета, които по-късно „ Уикилийкс “ разгласява, излагайки на риск живота на хората. За поддръжниците му Асанж е публицист , който разобличава тайните, разкрива военните нарушавания на Съединени американски щати в Ирак и Афганистан и има право на отбрана по Първата корекция . Те настояват, че обвиняването е политически стимулирано и той няма да получи обективен развой в Съединени американски щати.

Съпругата му Стела Асанж – юрист, за която той се ожени в пандиза през 2022 година – разяснява, че здравето му се е влошило през годините на изгнание. Пред кореспонденти предходната седмица тя призна:

„ Здравето му е в крах, както душевен, по този начин и физически. Животът му е изложен на риск всеки ден, в който остава в пандиза, и в случай че бъде екстрадиран, ще почине . “

Правните проблеми на Асанж започнаха през 2010 година, когато той беше задържан в Лондон по искане на Швеция , която искаше да го разпита по отношение на обвиняванията в обезчестяване и полово посягане , отправени от две дами. През 2012 година Асандж заобикаля освобождението под гаранция и търси леговище в посолството на Еквадор, където е отвън обсега на английските и шведските управляващи, само че на процедура е и пандизчия в дребната дипломатическа задача .

В последна сметка връзките сред Асандж и неговите домакини се утежниха и той беше изведен от посолството през април 2019 година Британската полиция незабавно го арестува за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция през 2012 година През цялото време на борбата за екстрадиция той е държан в лондонския затвор „ Белмарш “. През ноември 2019 година Швеция приключва следствието за полови закононарушения , защото е минало прекомерно доста време.

Адвокатите на Асанж настояват, че в случай че бъде наказан, той може да получи до 175 години затвор , макар че американските управляващи обявиха, че присъдата евентуално ще бъде доста по-кратка.

През 2021 година арбитър от окръжния съд на Обединеното кралство отхвърли настояването за екстрадиция от Съединени американски щати с претекста, че Асандж евентуално ще се самоубие, в случай че бъде държан при тежки условия в американски затвор . По-висшестоящите съдилища анулираха това решение, откакто получиха уверения от Съединени американски щати за лекуването му. Британското държавно управление подписа заповед за екстрадиция през юни 2022 година

Междувременно предходната седмица австралийският парламент прикани на Асанж да бъде разрешено да се върне в родината си.

„ Независимо от това къде стоят хората, това нещо не може да продължава и да продължава до безконечност , съобщи министър-председателят Антъни Албанес .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР