Днес, 9 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията

...
Днес, 9 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията
Коментари Харесай

9 октомври - Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи

Днес, 9 октомври, означаваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят е опция да почетем донорите и техните фамилии, както и да благодарим на експертите по трансплантация, напомня Moreto.net.

Тази година в страната сполучливо са осъществени 11 донорски обстановки след настъпила мозъчна гибел. От началото на годината са осъществени 17 трансплантации от трупен донор и 1 от жив донор, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

У нас трансплантация на орган чакат 901 жители. 802-ма са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 33-ма чакат сърдечна трансплантация, 37 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 18 наши сънародници чакат своята белодробна трансплантация.

Един човек, изпаднал в мозъчна гибел, може да избави 8 човешки живота посредством органно донорство и да усъвършенства живота на до 100 души посредством донорство на тъкани!

Донорството е безплатен акт на даряване. Донор може да бъде всяко лице в положение на медицински открита мозъчна гибел, при което няма медицински контраиндикации като тежки инфекциозни и онкологични болести.

Органна трансплантация се прави при невъзможни за лекуване заболявания. Tя има темперамент на животоспасяващо лекуване в случаи на сърдечно, белодробно и чернодробно заменяне, или смяна на качеството на живот и лекуване при бъбречно заменяне.

В знак на взаимност с самодейността на Съвета на Европа за осъществяване на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, както и с цел да бъде ориентирано публичното внимание към тематиката през вчерашния ден 8 общини у нас осветиха фасадите на свои здания в зелено – цветът на донорството и трансплантацията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР