Днес (9 ноември) Бургаският районен съд ще заседава по делото

...
Днес (9 ноември) Бургаският районен съд ще заседава по делото
Коментари Харесай

В Бургас отново гледат делото за граничарите

Днес (9 ноември) Бургаският областен съд ще заседава по делото против българските граничари, съобщи БГНЕС.
Делото е формирано по поръчка на Турския углавен съд, само че предното съвещание, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари, бе отсрочено. Те са упрекнати от турската страна за гибелта на турски риболовец край Резово през 2008 година. Делото беше отсрочено, с цел да се приложат към него цялостният размер от писмени доказателства, с цел да се обезпечи правото на отбрана на българските гранични чиновници.
Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са привлечени като обвинени от турските правосъдни управляващи за съучастничество в закононарушение за причиняване на гибел заради немарливост, причиняване на леко пострадване и увреждане на имущество, съгласно настоящото законодателство в Република Турция. Районен съд - Бургас бе дал тримесечен период и опция на подсъдимите лица да се срещнат с обвиняването и да изградят защитни тези, на съображение член 6 от Европейската спогодба за правата на индивида.
През 2008 година българската военна прокуратура приключи делото против Михаил Цонков за гибелта на турски нарушител край Резово. Разследващите бяха безапелационни, че случаят е трагичен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в интерес на България по дело, заведено от роднините на починалия Ялчин Ерджан. Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас ще бъдат изпратени на турската страна.
В правосъдното съвещание през днешния ден бранителите на подсъдимите желаеха да им се даде още време, да се срещнат с писмените доказателства, касаещи наказателното произвеждане. Съдът, като взе поради направеното искане и изслуша мнението на представителя на Районна прокуратура – Бургас и като съобрази наредбата на член 9 от Договора за правна помощ по цивилен и наказателни каузи, от 1976 година, сред Народна Република България и Република Турция, според който замолената договаряща страна извършва правосъдната поръчка в сходство със своето законодателство, откри, че направеното искане следва да бъде почетено, с оглед гарантиране правата на подсъдимите, според българското законодателство. Съгласно член 55 от Наказателно-процесуален кодекс, подсъдимите лица имат право да научат защо закононарушение са привлечени в това им качество и въз основа на какви доказателства; да се срещнат с делото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР