Днес (3 юни) от 12 ч. на бившия Втори обект

...
Днес (3 юни) от 12 ч. на бившия Втори обект
Коментари Харесай

Подновява се поклонението в концлагера "Белене" в памет на жертвите на комунизма

Днес (3 юни) от 12 ч. на някогашния Втори обект на концлагера " Белене " на дунавския остров Персин ще бъде възобновено обичайното годишно поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим. Това заяви журналистът Христо Христов, който е създател на уеб страницата и изпълнителен шеф на фондация " Истина и памет ".

Честването се възвръща след тригодишно спиране. Организатори на събитието са група неправителствени организации, в това число и такива на репресираните от комунистическия режим, а също по този начин обществени фигури, ангажирани с преосмислянето на тоталитарното комунистически минало.

 Виртуален диалог с оживели от Виртуален диалог с оживели от " Белене " към този момент е вероятен благодарение на изкуствен интелект

Специален посетител на тазгодишното поклонение ще бъде Комисията по досиета, която по време на честването ще показа най-новия си документален алманах " Държавна сигурност и лагерът " Белене ".

На поклонението се чака да участва предходния президент (2012-2017) Росен Плевнелиев. Поздравителни адреси до участниците в събитието към този момент са изпратили президентът (1997-2002) Петър Стоянов и ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков.

Годишното поклонение в памет на жертвите на лагера " Белене " се организира от 1990 година насам като се изключи интервала 2020-2022 година поради пандемията.

" Белене " е най-големият концлагер за политически съперници на тоталитарната тирания на Българска комунистическа партия в България. Той съществува до 1987 година с разнообразни интервали на спирания.

 Кои са били Кои са били " вражеските детайли ", пращани в лагера в Белене през 1956 година

От 2018 година в Националния институт за недвижимо културно завещание към Министерството на културата е формирана процедура по оповестяване на лагера " Белене " за историческа групова недвижима културна полезност от най-ново време и с категория " национално значение ". Процедурата обаче е блокирана от 2020 година от редица държавни ведомства, прецизира Христов.

Как се стига до остров Персин

За участниците в тазгодишното поклонение е значимо да знаят, че, с цел да се стигне до мястото на събитието, се минава през пропускателния пункт на настоящия затвор в град Белене, който се намира на ул. " Страцин " №4 в крайдунавния град.

Поклонението през днешния ден е авансово в съгласие с Министерството на правораздаването, към което се водят местата за отнемане от независимост, както и с управлението на пандиза в Белене. За тази цел то е основало нужния пропускателен режим. Участниците в поклонението ще бъдат допускани против персонална карта.

След инспекцията на пропускателния пункт на пандиза хората ще се придвижват пешком по понтонния мост през река Дунав, с цел да доближат на брега на о. Персин.

Използване на персонални транспортни средства или бусове

Тези, които са пристигнали с персонални транспортни средства или с бусове до 20 места, ще бъдат допускани, като всички пасажери ще минават пешком по понтонния мост, а транспортните средства се прекарват по него само от водача.

За участници, които ще дойдат с бусове от над 20 души, уредниците са обезпечили превоз, който от брега на о. Персин след понтонния мост ще ги транспорти до някогашния Втори обект на лагера " Белене ".

Големите рейсове и други транспортни средства, с които няма да се влиза на о. Персин, следва да се паркират в региона към пандиза по метод, който да не затруднява придвижването на хора и други транспортни средства.

В какъв брой часа може да се влезе на о. Персин

За да се избегне запушване участници в поклонението ще могат да се придвижат към мястото на събитието още в 9.30 ч. сутринта, без значение че началото на тазгодишното поклонение е в 12 часа.

Разстоянието от брега на остров Персин до Втори обект е към 12 км, само че защото част от пътя не е в положително положение, достигането до мястото на събитието лишава към 20 минути.

Тези особености постановат нуждата участниците в поклонението да си създадат сметката, че откакто стигнат до портала на пандиза - инспекцията, прекосяването по понтонния мост и извозването до Втори обект ще им отнеме сред 30-40 минути. Тоест най-късното идване до пандиза в Белене би трябвало да е в 11.20 ч.

Преминаване през територията на естествен парк " Персина "

Участниците би трябвало да знаят, че някогашният Втори обект, където през 1949 година комунистическият режим основава лагера " Белене ", и огромна от пътя до през остров Персин попадат в предпазена територия на естествен парк " Персина ".

Изхвърлянето на отпадъци по пътя не е желателно, а на Втори обект уредниците умоляват това да се прави в кошчетата за отпадък.

Какво да си носят хората за всеки случай

Прогнозата за през днешния ден в региона на Белене е да има валежи от дъжд и по тази причина уредниците предлагат на хората да си носят чадъри или дъждобрани.

Тъй като регионът е прочут със своята мокрота и комари добре е хората да си носят защитни средства срещу ухапвания от тях. Не се предлага газенето на неокосени зони в региона на Втори обект.

Организаторите ще обезпечат известно количество минерална вода, само че няма да е ненужно, в случай че посетителите си носят по бутилка вода.

Какво може да се види на Втори обект

Участниците в годишното поклонение, които влязат по-рано на остров Персин, могат да прегледат две непрекъснати изложения на Втори обект.

Външната е " Свидетели: Памет за лагера " Белене ", по концепция на Паоло Кортези и Христо Христов, която споделя за най-големия комунистически лагер в България през спомените на оживели лагеристи.

Вътрешната галерия (в първата постройка на Втори обект) е на " Пробив в стената " на Веселин Байчев, която демонстрира рисунки на татко му Петър Байчев, лагерист в " Белене ", изобразяващи разнообразни групи въдворени в лагера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР