Днес, 27 април, в една от изложбените зали на Военноморския

...
Днес, 27 април, в една от изложбените зали на Военноморския
Коментари Харесай

Наградиха ученици – автори на исторически есета, посветени на герои на Българския военен флот

Днес, 27 април, в една от изложбените зали на Военноморския музей, се състоя гала за оповестяване и награждаване на спечелилите от състезанието за историческо есе, отдадено на моряците-герои от войните за национално обединяване.

По случай 150 години от рождението на капитан І сан Димитър Добрев и 130 години от рождението на капитан-лейтенант Кирил Минков, командването на Военноморските сили и управлението на Военноморския музей оповестиха през месец февруари две тематики, по които възпитаници от осми до дванадесети клас да показват своите визии за флотските герои.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и шефът на Военноморският музей доктор Мариана Кръстева връчиха почетни грамоти и предметни награди на осем възпитаници – петима от Варна и по един от София, Кърджали и Петрич, които показаха в състезанието своите произведения по тематиките „ Един български флотоводец в тествания и победи (капитан І сан Димитър Добрев) ” и „ За героизма няма отминалост (капитан-лейтенант Кирил Минков) ”.

17-годишният Симеон Бочев и Христо Николов, на 18 години, възпитаници от СУ за ХНИ „ К. Преславски “ – Варна, в съавторство написаха есе за капитан І сан Димитър Добрев.

Другите участници - Яница Николова, на 14 години, 17-годишната Николина Панчева, и двете също от СУ за ХНИ „ К. Преславски “ – Варна, Атанас Петров, на 17 години, от ГПЧЕ „ Йоан Екзарх ” във Варна, 14-годишната Калина Илиева от СГСАГ „ Христо Ботев ” – София, Момчил Димов, на 16 години, от СУ „ Отец Паисий ” с природо-математическа устременост в Кърджали и 18-годишната Елена Таракова от ПГИТ „ Проф. доктор А. Златаров ” – Петрич, посветиха своите произведения на капитан-лейтенант Кирил Минков.

В приветствието си към младите създатели, контраадмирал Петев и доктор Кръстева подчертаха освен доста положителните литературни достолепия на показаните есета, само че и блестящо открояващите се въпроси, които те слагат пред себе си, пред своите връстници и към всички нас – за достойнството и отговорността да бъдеш правоприемник на герои, за нашия дълг към жанр и Родина, за нашето отношение към историческите ни корени и националните ни обичаи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР