Днес, 24 април, македонските граждани ще гласуват на изборите за

...
Днес, 24 април, македонските граждани ще гласуват на изборите за
Коментари Харесай

Северна Македония избира нов президнет


Днес, 24 април, македонските жители ще гласоподават на изборите за президент в страната. 1 814 317 души имат право на глас, заяви Централната изборна комисия /ЦИК/. В страната са отворени са 3480 секции.

Избирателните секции в районен съд Македония отварят в 07.00 ч. локално време (08:00 българско), а гласуването ще продължи до 19.00 ч. (20:00 ч. българско). Гражданите на Северна Македония, които живеят в чужбина и са се записали да гласоподават, могат да упражнят конституционното си право в дипломатически задачи и консулски служби.

На 23 април имаха право да гласоподават жителите, вписани в специфичния изборен лист - диаспората, лишените от независимост, настанените в домове за възрастни хора, болните и немощните, както и вътрешно разселените лица. Първи гласоподаваха членовете на изборните комисии, които пътуваха за вота в чужбина. В специфичното извлечение от изборния лист са записани 191 души.

Общо 942 наблюдаващи, задгранични публицисти и преводачи са упълномощени да следят президентските избори. Акредитирани са 342 локални и 568 задгранични наблюдаващи и преводачи, като най-многобройни са тези от ОССЕ/БДИЧП.

Предстоящите парламентарни избори в страната на 8 май, ще бъдат следени от над 2 000 локални и задгранични наблюдаващи.

За победа са нужни повече от 50% поддръжка от 1,8 млн. регистрирани гласоподаватели в страната, което значи, че съвсем несъмнено ще се стигне до втори тур на 8 май дружно с парламентарните избори. Избирателната интензивност на втори тур би трябвало да бъде най-малко 40%, с цел да бъде резултатът годен.

Фаворити за поста са досегашния президент Стево Пендаровски от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ.

Проучване на публичното мнение, извършено от Центъра за политически проучвания и връзки /ЦПИК/ в РСМ, дава преднина на Силяновска с 20,4% поддръжка против 16,8% за Пендаровски. Двамата към този момент са се изправяли един против различен през 2019 година, когато Пендаровски завоюва изборите на втори тур.

Антибългарската изразителност и офанзивите против Преговорната рамка с Европейския съюз /ЕС/ преобладаваха в предизборната акция.

На събития и срещи с жители президентът уточни, че районен съд Македония се е сблъсквала с две блокади по пътя към Европейски Съюз – „ външната от България и вътрешната от ВМРО-ДПМНЕ “. Президентът се застъпи за оставането на Северна Македония в сръбския проект-инициативата „ Отворени Балкани “.

Гордана Силяновска-Давкова през годините е безжалостен съперник на Преспанското съглашение сред Македония и Гърция, с което беше решен разногласието за името на Република Македония, а Атина поддържа Скопие за НАТО и Европейски Съюз. Силяновска е твърдо срещу и Договора за другарство с България от 2017 година В рамките на тазгодишната предизборна акция тя твърдо следваше антибългарската политическа линия.

Напрегната конкуренция в албанския политически блок

Досегашният външен министър на Северна Македония Буяр Османи ще се изправи на против Арбен Таравари, ръководител на Алианс на албанците /АА/ и кмет на Гостивар.

Таравари, номиниран от обединението на албанските опозиционни партии, си обезпечава 7,9% поддръжка, а Буяр Османи, номиниран от Европейския фронт, управителен от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, получава 6,6%, съгласно изследване на ЦПИК.

Османи пази позицията, че Скопие би трябвало да извърши отговорностите си съгласно Преговорната рамка с Европейския съюз. Той прикани страната би трябвало да излезе от сръбския план „ Отворени Балкани “ и постоянно отбелязва мощното съветско въздействие в Скопие.

Таравари също поддържа вписването на българите в Преамбюла на македонската Конституция. Той обаче е изправен пред разцеплени в партията си. В момента тя има две крила - едното на Таравари, който реши да се причисли към обединената албанска съпротива, а второто - на ръководителя на Националното заседание на групировката - Зиядин Села, който се опълчи на това решение.

Руската тройка в Скопие

Трима претенденти с твърдолинейна проруска позиция ще се борят за поддръжката на македонските жители. Биляна Ванковска е претендентът на Левицата. В рамките на тазгодишната предизборна акция тя споделя същата антибългарска позиция с претендента на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Ванковска се застъпва за анулация на така наречен „ френско предложение “ за продължение на договарянията с Европейски Съюз и подлага на критика изискванията за европейска интеграция на Скопие. Тя упорства страната да се причисли към БРИКС.

Кметът на община Карпош Стевчо Якимовски е претендент за президент от партия ГРОМ. Той е някогашен представител на СДСМ. Якимовски е прочут с опозицията си против Договора за добросъседство с България, отхвърлянето на конституционните промени и топлите му връзки с Белград и Москва. Част е от санкционния „ черен лист “ на Съединени американски щати от 18 март т.г.

Максим Димитриевски е претендентът на партия За Наша Македония /ЗНАМ/ и някогашен представител на СДСМ. Той е политик и държавник, кмет на Куманово – родния му град. Според него " промени в македонската конституция не са нужни, с цел да не се допусне разпадането на единството на страната ". По думите му смяна в Преговорната рамка не е непостижима цел.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР