Днес, 22 декември, Гранична полиция“ отбелязва 134-ия си рожден ден.На

...
Днес, 22 декември, Гранична полиция“ отбелязва 134-ия си рожден ден.На
Коментари Харесай

Днес Гранина полиция става на 134 години

Днес, 22 декември, „ Гранична полиция “ отбелязва 134-ия си рожден ден.

На тази дата през 1887 година Народното събрание приема първия Закон за пограничната стража. Законът планува защитата на границите да се „ прави от една погранична стража, която се състои от конни и пеши стражари, разграничени на младши и старши “. На всеки жандарм се пада за защита откъслек от граничната линия, не по-къс от два и не по-дълъг от шест километра.

След Втората международна война държавните граници на България се охраняват от 6 гранични бранша към съответните дивизиони области, разграничени на 25 сектора, 75 подучастъка и 463 поста, от които 33 морски и 12 гранични контролно-пропускателни пункта.

На 10 август 1946 година е одобрен Закон за основаването на Граничната милиция. Съгласно него Министерството на войната се освобождава от грижите по защитата на границата и при Министерството на вътрешните работи се учредява Управление на граничната милиция, на която се разпорежда пазенето на границата. Служителите на Граничната милиция имат права на чиновниците на войската. На 8 октомври 1946 година с разпореждане на Министерския съвет Граничната милиция се преименува в Гранични войски.

През 1997 година Национална работа „ Гранична полиция “ е изведена от състава на Въоръжените сили и е обособена като профилирана полицейска работа за защита на държавната граница и надзор за спазването на граничния режим. Функциите и дилемите на Гранична полиция и пълномощията на органите включват наблюдението на зелената и синята граница и граничният (вкл. паспортен) надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт. В състава на граничните браншове, които охраняват морската и речната граница, са включени звена гранични кораби.

С приемането на новия Закон за Министерство на вътрешните работи през 2006 година Граничната полиция е включена в състава на Национална работа „ Полиция “. Днес Главна дирекция „ Гранична полиция “ е подчинена директно на министъра на вътрешните работи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР