Днес, 18.03.2022 г., вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

...
Днес, 18.03.2022 г., вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата опроверга Асен Василев

Днес, 18.03.2022 година, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев направи пред публицисти в Народното събрание следното изказване: " …Най-накрая се работи по сигнала на господин Божков и отчета на Агенция " Държавна финансова ревизия " от предишното лято. Ако си спомняте, АДФИ откри, че има нанесена вреда на бюджета в размер на 556 млн. лева поради бездействието на Комисията по хазарта на директно послушание на господин Горанов.

Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха подхванати никакви дейности, с цел да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме най-малко една дребна стъпка в тази посока ".

Специализирана прокуратура се възползва от правото си на отговор в български медии, излъчили или разгласили изказването на господин Асен Василев, в което изказванията му са погрешни, жестоко погазват правилото на разделяне на управляващите и върховенството на правото и съставляват политическа интервенция в активността на правосъдната власт.

Специализирана прокуратура показва следното мнение, учредено само на обстоятелства:

Не дават отговор на истината изказванията на господин Асен Василев, че посочената от него вредата за бюджета е открита през лятото на 2021 година, когато е била известена българската прокуратура. Не е правилно и че прокуратурата не е подхванала никакви дейности, с цел да бъдат предпазени ползите на данъкоплатците.

В рамките на формирано в Специализирана прокуратура досъдебно произвеждане, на два пъти - с експлицитни прокурорски постановления от 06.01.2020 година и 16.04.2021 година е предоставено на Агенция за държавна финансова ревизия да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по
хазарта (понастоящем закрита и с приемник НАП) за интервала от 01.01.2014 година до 31.12.2019 година И в двете постановления е указано да се откри законосъобразността на получените доходи от дължими държавни такси по член 30, алинея 3 от Закона за хазарта от страна на записаните хазартни оператори - " Ню геймс " АД (предишно " Ню Геймс " ООД), " Национална лотария " АД  (предишно " Национална лотария " ООД), " Еврофутбол " ООД и " Евробет " ООД, както и осъщественият надзор от Държаната комисия по хазарта.

Именно по предоставените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции е открита и нанесената вреда за бюджета в размер на 556 872 283 лева, почти посочена от министър Асен Василев. В хода на финансовите инспекции са открити и систематични нарушавания на контролната активност на ДКХ, изразяващи се в толериране за непозволено обогатяване на
хазартни сдружения, ръководени от В. Б. Вследствие на откритите обстоятелства по досъдебното произвеждане Държавната комисия по хазарта е закрита.

Резултатите от двете финансови инспекции са приобщени към доказателствата по досъдебното произвеждане на съображение член 127 от Наказателно-процесуален кодекс (като писмени доказателствени средства). Резултатите от първата стават съображение още в края на януари 2020 година да бъдат привлечени към наказателна отговорност 10 лица, измежду които двама ръководители на ДКХ, един шеф на дирекция и един шеф на отдел в ДКХ.

През януари 2020 година по същото досъдебно произвеждане е притеглен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В.Б., като част от обвиняванията му са по отношение на откритата вреда за бюджета в размер на 556 872 283 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР