Днес, 17 ноември, е Световният ден на недоносените деца. Повечето

...
Днес, 17 ноември, е Световният ден на недоносените деца. Повечето
Коментари Харесай

Ева и Калоян: Двама герои в Деня на недоносените бебета

Днес, 17 ноември, е Световният ден на недоносените деца. Повечето хора най-вероятно имат бегла визия какво се крие зад диагнозата " недоносено бебе ". Но в действителност не знаем съвсем нищо – за болката, за смелостта, за страха, за хилядите молебствия и най-много за любовта. По този мотив ще ви срещнем с една борбена мама – Евгения и нейният още по-борбен дребен мъж – Калоян.
В коя г.с. се роди дребният воин Калоян и какъв брой тежеше?
В 32+ г.с. - 850 гр и 32 см.
Коя беше първата мисъл, която ти мина през главата в оня миг?
Когато го чух, че изплака и ми го демонстрираха за миг се успокоих и си споделих " Аз съм мама! "
Колко постоянно в България се раждат недоносени деца?
1 на всеки 10 деца в България се ражда прибързано.
Имаше ли някакви предпоставки през бременността, които подсказваха, че ще родиш прибързано?
Бременността ми беше патологична - изгубих близначе в 12 г.с., имах чести прокървявания, лежах в болница за задържане. Едва когато Калоян към този момент изоставаше в растежа и отидох в " Майчин дом " се заприказва за раждане, дотогава не съм си и помисляла, че може да ми се случи(въпреки всички предпоставки).

Какви са характерните грижи, които би трябвало да се поставят за такова бебенце?
Зависи от това дали има някакви следващи болести и какви са те. Но наложителните са: неонатолог, който да следи тежестта и цялостното развиване,очен доктор, пулмолог, кардиолог, УНГ, ортопед, невролог и най-много рехабилитатор, тъй като всички недоносени деца имат потребност от рехабилитация.
Откъде получи поддръжка, с цел да преминеш през това тестване?
Помогнаха ми доста от Фондация " Нашите недоносени деца ", както и близки познати, с които се срещнах при свижданията в Майчин дом. Естествено, моите близки и семейство също, само че най-много ми оказа помощ Калоян, тъй като той ми сподели, че е борбен и че се оправя с всички компликации, с цел да бъде по-скоро с мама и тати вкъщи!
Как е в този момент Калоян, като се изключи че е извънредно сияен дребен мъж?
Калоян е доста деятелен, своеволен, прочувствен и щур, тъкмо като всяко дете на неговата възраст. Пожелавам на всички фамилии на недоносени деца кураж и религия, тъй като дребните герои са по-силни, в сравнение с можем да си представим.
Интервю на: Елица Алексиева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР