От възли на щитовидната жлеза са засегнати 25% от населението.

...
От възли на щитовидната жлеза са засегнати 25% от населението.
Коментари Харесай

Ендокринолог: От възли на щитовидната жлеза са засегнати 25% от населението

От възли на щитовидната жлеза са наранени 25% от популацията . Това сподели пред публицисти доцент Александър Шинков , ендокринолог в Университетската профилирана болница по ендокринология „ Акад. Иван Пенчев “. В интервала 25-31 май се отбелязва Международната седмица за информираност за болесттите на щитовидната жлеза .

Щитовидната жлеза е част от ендокринната система и дружно с други органи се грижат да поддържат непрекъснатата вътрешна среда на организма и взаимоотношението му с околната среда. Жлезата създава два хормона, чието значение за здравето е световно, добави той. По думите му в случай че на бременна жена ѝ липсват тези хормони, не се развива и нервната система на плода и настъпват тежки промени. Двата хормона, създавани от щитовидната жлеза, имат роля и за растежа на скелета, за действието на сърдечно-съдовата система, за контролиране на обмяната на веществата, вземат участие и в репродуктивните благоприятни условия на мъжете и дамите, уточни още лекарят. Щитовидната жлеза е органът, който прави хората топлокръвни и поддържа телесната им топлота, добави той.

За да може да се синтезират хормоните на щитовидната жлеза, най-важна роля има йодът, сподели проф. Русанка Ковачева, шеф на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни болести в „ Акад. Иван Пенчев “. По думите ѝ откакто в България стартира да се прави йодна профилактика посредством йодираната сол, през 2008 година в страната ни е регистриран сериозен спад на положението гушавост. Проф. Ковачева означи, че в последните години поради консумация на нейодирана сол, каквато е хималайската, измежду една трета от популацията се регистрира йоден недостиг.

Жените, които възнамеряват бременност, би трябвало да изследват тиреоидните си хормони, още повече, в случай че имат предхождащ или сегашен хипо- или хипертиреоидизъм или интервенция на щитовидна жлеза, предложи проф. Ковачева. По думите ѝ такива проучвания би трябвало да създадат и дами, които възнамеряват бременност след навършване на 30-годишна възраст, които страдат от автоимунно заболяване или имат близки родственици със заболяване на щитовидната жлеза, както и дамите, претърпели аборт или прибързано раждане. Наследствеността измежду болесттите на щитовидната жлеза е доста мощно изразена и разнообразни външни фактори могат да ги „ отключат “ – затлъстяване, потребление на медикаменти, съдържащи йод, проучвания с контрастно вещество, обитаване на регион, в който има йоден недостиг, уточни още тя. В годината след раждането настава обостряне на всички болести на щитовидната жлеза, които е имала дамата, добави проф. Ковачева и изясни, че постоянно следродовата меланхолия се свързва с нарушавания на функционалността на щитовидната жлеза.

Възлите на щитовидната жлеза нормално се откриват инцидентно, при други прегледи, защото те не болят, сподели още тя. По думите ѝ към 6% -7% от случаите на възли на щитовидната жлеза могат да бъдат злокачествени. За да се открият в точния момент възлите, в първата третина от живота си хората би трябвало профилактично всяка година да създадат най-малко една ехография на щитовидната си жлеза.

Термоаблация на щитовидната жлеза, при която с висока температура, основана от лазер, се нарушава целостта на възела, се ползва в България от 10 години. Чрез нея размерът на възела се свива до към 70-80 %, уточни още тя. На термоаблация не се подлагат пациенти, чиито възли са с размер над 4,5 см, добави лекарят и посочи, че е по-добре те да бъдат оперирани. Освен че са лечими, болесттите на щитовидната жлеза могат да бъдат сполучливо следени и да не нарушават качеството на живот, добави проф. Ковачева. Когато възелът е с размер под един сантиметър, не съставлява опасност за здравето и живота на пациента. Незабавни дейности се подхващат, в случай че има лимфни метастази, изясни тя.

Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза стартира акция „ Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза! “, включваща безвъзмездни прегледи и информиране на обществото за болесттите на щитовидната жлеза. През юни се плануват Дни на отворените порти в София, Пловдив, Варна и Бургас, като ще бъдат проведени безплатните прегледи, за които е належащо авансово записване. Подробности за акцията са оповестени на уеб страницата на сдружението.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР