Днес, 17 април, от 14:30 часа в зала Запад на

...
Днес, 17 април, от 14:30 часа в зала Запад на
Коментари Харесай

Гинкиното в енергетика - минало, настояще и бъдеще

Днес, 17 април, от 14:30 часа в зала " Запад " на Народното събрание ще се състои де факт последното съвещание на Временната анкетна комисия по отношение на продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.
Темата се трансформира в съществена през последните два месеца – бяха направени куп разкрития, изписаха се тонове мастило, изговориха се думи, думи, думи. Но около цялата нервност, която няма да докара до нищо по-различно от това, което се е целяло още преди огромния звук, остава още веднъж творчеството. По-точно – законотворчеството.
На 13 април, тъкмо преди отново Войната по пътищата на България да превземе осведомителния поток, КЕВР даде нарочна конференция. В нея ръководителят на комисията Иван Иванов опита да се пази поради настояването на ЧЕЗ за повишаването на нощната цена – 51% без мрежовата стойност, което значи 3 стотинки нагоре на киловтчас. Резонно беше заложен и въпрос – за какво се стига до тази нервност кой какво изискал и обществено не се знае, откакто в член 36а от Закона за енергетиката написа следното: " Eнергийните предприятия , доставящи електрическа сила и природен газ по контролирани цени, и операторите на преносни и разпределителни мрежи, в едномесечен период преди подаване в комисията на заявката за одобряване на нови цени или за изменение на настоящи цени оповестяват в средствата за всеобща информация предлагането си за одобряване на новите цени или за изменението на настоящите цени ". А ЧЕЗ не го направи, та трябваше Корнелия Нинова да пита категорично КЕВР по Закона за достъп до информация, по-късно и да последва опит за политическа вахканлия - тъй като, почтено казано, на Нинова доста не ѝ обърнаха внимание този път, дори никак.
Чудесен въпрос – тъй като КЕВР не може да даде отговор. И е извънредно просто и ясно за какво – тъй като в закона не е планувана глоба. Няма санкция, няма кой я постанова, нищо няма. А един закон, който няма глоба – единствено догадка, остава като гол като хипотенуза без триъгълник.
Още по-смешното е, че това е единствено един прост образец от енергийната реалност. Друг подобен е обвързван с прословутия лиценз на ЧЕЗ. По принцип тази тематика е доста комфортна за националистите-популисти – когато нещо вземе да се подвига цената на тока, постоянно се намира някой да се разреве на всеослушание за " кърлежите, впили се в снагата на майка България ". Е, против ЧЕЗ Електро България тече процедура за лишаване на лиценза от 2014 година, която още не е до средата.
Всъщност, на 19 март, 2014 година, започва процедура за лишаване на сдружения на трите ЕРП-та - " ЧЕЗ Електро ", " Енерго-про Продажби " и " ЕВН Електроснабдяване " - поради задължения към НЕК. През лятото на 2017 година процедурата против сдруженията отвън бизнеса на ЧЕЗ беше прекъсната, тъй като, съгласно Пламен Младеновски, шеф на дирекция " Електроенергетика и Топлоенергетика " в КЕВР, това се е случило, тъй като ЕВН и Енерго-про са платили наложените им санкции от 1 млн. лв. - след несполучливи правосъдни борби. За ЧЕЗ обаче борбата е сполучлива - чехите се оплакват, че НЕК не им платили за създадена зелена сила, изкупена от НЕК. И другите ЕРП-та споделят по този начин, само че единствено ЧЕЗ печели в съда, въпреки жалбите на всички да са едни и същи - не са платили, тъй като и НЕК не им е плащала. И всичко това стартира по времето на Орешарски т.е. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
Сега на власт е ГЕРБ. ЧЕЗ отново е проблем - този път тъй като ще отиде в ръчичките на няКОЙ. И нещата вървят към договорка, която никой не смята за транспарантна, блага, хубава и почтена. Как се получава все по този начин, без значение КОЙ ръководи - чудна работа, а?!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР