Днес - 1 ноември - изтича крайният срок Централната избирателна

...
Днес - 1 ноември - изтича крайният срок Централната избирателна
Коментари Харесай

Две седмици преди изборите: Важни срокове за гласоподавателите

Днес - 1 ноември - изтича крайният период Централната изборна комисия да назначи Секционните комисии отвън страната за всички 756 секции . Числото може да се трансформира, защото още се чака позволение от някои страни.

В съпоставяне с изборите на 11 юли - тази година има спад в броя на секциите с към 35. На този декор - има повече отводи от българските общности в чужбина да вземат участие в организацията на изборите. Причината: изборните доброволци упорстват за платформа за по-добра връзка с институциите в страната и са изморени от повтарящи се в годините проблеми към предаването на крайните резултати. Така може да се наложи командироването на повече хора от България.




От през днешния ден - 1-и ноември до деня на изборите в това число - 14-и ноември хора под карантина поради коронавирус може да подават заявки за гласоподаване с преносима изборна кутия. Подвижните изборни секции за карантинирани или изолирани, в които ще се гласоподава, ще се образуват, в случай че до три дни преди деня на вота - 14 ноември, има не по-малко от 7 подадени заявки до кмета на общината, обитаемото място или региона. От ЦИК твърдят - коронавирус ограниченията няма да лимитират правото на глас. На този стадий зелен документ не се изисква, с цел да гласуваш .



До 6-и ноември районните изборни комисии би трябвало да оповестят какви ограничения са взети, с цел да може гласоподавателите с повредено зрение или със усложнения в напредването да гласоподават .

До 8-и ноември хора с трайни увреждания , които не могат да отидат да гласоподават в секцията и желаят да упражнят правото си на глас с преносима изборна кутия , само че не са подали заявление в период, въпреки всичко могат да гласоподават с преносима секция, в случай че заявят това и при изискване, че на територията на обитаемото място е назначена преносима комисия.



До 17 часа на 13- и ноември ЦИК приема заявки, записва наблюдаващи и разгласява на интернет страницата си указател на наблюдаващите.

Снимки: Архив - БГНЕС, БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР