Днес, 09.02.2022 г., министър-председателят Кирил Петков се яви във Върховна

...
Днес, 09.02.2022 г., министър-председателят Кирил Петков се яви във Върховна
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: Прокуратурата иска от МВР цялата информация за лицата, посочени от Петков

Днес, 09.02.2022 година, министър-председателят Кирил Петков се яви във Върховна касационна прокуратура и отговори на въпроси на наблюдаващите прокурори, в хода на инспекция по реда на член 145 от Закон за съдебната власт, по отношение на лист с имена на лица, възможни причинители на стопански и престъпни закононарушения.

На същото съображение на 08.02.2022 година сведения бяха снети и от основния прокурор Иван Гешев.
Министър-председателят господин Петков е дал на наблюдаващите прокурори медийни изявления, свързани с 19 лица, за които твърди, че евентуално са направили престъпни и стопански закононарушения.

Същият не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово откритите им отговорности по откриване на закононарушения, за което да уведомят прокуратурата. Същата, според член 127 от Конституцията, следи за съблюдаване на законността, като e само способена да притегля към наказателна отговорност лица, направили закононарушение и да поддържа обвиняването по наказателни каузи от общ темперамент.

Прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, цялостна информация за лицата, както и за това дали и какви дейности са подхванали според законовите им пълномощия.

Прокуратурата на Република България припомня, че по реда на член 198 Наказателно-процесуален кодекс и при съблюдаване презумпцията за невиновност, българската общност е била навреме осведомена по отношение на предприеманите дейности по следствия, касаещи част от посочените от министър-председателя лица. Същото може бъде тествано на формалния уебсайт на Прокуратурата на Република България.

Прокуратурата адмирира изразеното предпочитание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимоотношение сред правосъдна и изпълнителна власт, в частност Министерство на вътрешните работи, за битка с престъпността и повече правдивост, каквито са упованията на българското общество.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР