Дмитрий Биков е сред най-ярките и талантливи пера на съвременната

...
Дмитрий Биков е сред най-ярките и талантливи пера на съвременната
Коментари Харесай

Да учиш днес е възможно единствено в знак на протест ♥ Дмитрий БИКОВ

Дмитрий Биков е измежду най-ярките и надарени пера на актуалната съветска литература. Писател, стихотворец, публицист, книжовен и кино критик, учител по литература, радио и ефирен водещ, Биков е прочут и като биограф на популярните Маяковски, Пастернак, Горки, Булат Окуджава. Извън литературната сцена, писателят е известен като неприкрит критик на ръководещата политическа власт в Русия.

Думи за знанието, нелепостта и избора да бъдеш човек в едно обезчовечено време.

♥ Писмо до един възпитаник

Малък приятелю,

знаеш ли какво значи думичката стимул*? Това е остенът (от лат. „ stimulus “), с който в миналото са подкарвали едрия домакински добитък в вярната посока. Виж в този момент, през днешния ден теб никой не те дръжка и подкарва с остен. Ако ти в действителност искаш да учиш, това е резултат на твоя напълно свободен персонален избор! 1-ви септември е Световен ден на свободата! (първият образователен ден в Русия и доста страни по света)

Нищо през днешния ден не те кара да бъдеш добър, тъй като от всички страни те учат на зло. Нищо не те принуждава да бъдеш почтен, тъй като честността на никого не носи триумф.

Изобщо, всички в близост те подтикват към разнородни мерзости, по тази причина да учиш през днешния ден е допустимо само в символ на митинг. И това е най-ефективният митинг срещу днешната ера, нейните способи и нрави.

Да учиш е ужасно! Това през днешния ден е по-опасно и от най-екстремния спорт, по-увлекателно от политика, по-сложно от всяка компютърна игра. Това е предизвикателство и насмешка, това е самотно противоборство със системата на обезчовечаване, това е същинско християнско занимание, тъй като същинският героизъм се прави не поради подучване и не от боязън. Просто ти самият си поискал да бъдеш човек, въпреки от всички страни да те засипват закани и обещания, които желаят да те върнат на предходен постепенен стадий.

Разбира се, ти може да останеш и подведен, и нищо от казаното да не ти се случи – даже ще ти благодарят. Може да почерпиш минимални познания от Уикипедия, до момента в който не са я закрили, за назубриш няколко кода за изпитите. Тогава ще се присъединиш към болшинството хора, въпреки да няма нищо по-скучно и унизително от това.

Но помни – нелепостта няма да ръководи постоянно, а когато тя за следващ път ни вкара в злополука, умните ще бъдат оценени. Може да крещят колкото си желаят, че те единствено вредят, само че човечество е оживяло извънредно с помощта на умните. Всички останали са спирачка по пътя им.

Изборът е твой, дребен приятелю! Стана ли ти забавно? Ако да, то на добър част в бъдещето! Ако ли не, have your time и не казвай, че не са те предизвестили.

* Стимул - от латинското „ stimulus “, което се превежда като „ боцкам коза “. Става дума за елементарен остен или апарат, с който античните са сръчквали едрите домашни животни, с цел да се движат в вярната посока.

Източник:
Превод от съветски: WebStage
Снимка: Дмитрий Биков на среща с читатели, 2017 година, ru.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР