Джонатан Суит и Марк Тот,Израел се озова в състояние на

...
Джонатан Суит и Марк Тот,Израел се озова в състояние на
Коментари Харесай

В Израел градините на Армагедон са в пламъци

Джонатан Суит и Марк Тот,

Израел се озова в положение на война рано сутринта в събота. Часове по-късно, откакто стартира координираната ракетна и сухопътна офанзива на Хамас против страната, а израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи това, което тези от нас, които са живели в страната, към този момент знаеха. " Ние сме във война. Не в " интервенция ", не в " обход ", а във война. "

Засега Израел е във война с Хамас - непосредствен бой; както обаче евентуално ще покаже времето, Йерусалим ще придвижи борбата при източника: Иран. Градините на Армагедон са в огън и въпреки тази война да е почнала в Газа, тя евентуално ще приключи в Техеран.

Решението на Хамас да стартира " Щурмът на Ал-Акса " ще има далечни последствия освен в Израел, само че евентуално и в Иран. Дори изборът на кодовото име на интервенцията от страна на бойната формация - отпратка към джамията от VII в., която се намира на върха на Стената на рева в Стария град на Йерусалим - подсказва, че следва по-голям пожар.

Палестинците нормално резервират връзките с джамията Ал-Акса за необятно публикувани апели за въоръжаване или цивилен въстания като двете интифади, траяли от края на 80-те години на ХХ век до 2005 година Кървавата Втора интифада, известна в Палестина като " Интифада Ал-Акса ", докара до гибелта на над 1100 израелци и 3400 палестинци.

Докато Нетаняху и неговият боен кабинет реагират с военни средства и стартират да възнамеряват крайния излаз за Хамас в Газа, Йерусалим би било рационално да вземе поради времето на това нахлуване и неговата цел. Хамас предприе тази офанзива в последния ден на юдейския набожен празник Сукот, евентуално за да провокира същото психическо влияние като войната Йом Кипур, почнала през 1973 година на най-свещения за Израел празник.

Целенасоченото взимане на израелски заложници, дружно с побоищата и всеобщото изтребване на израелски цивилни жители, способстват за цялостния мащаб и дълбочина на интервенцията. По създание те приканват, в случай че не и молят, Израел да предприеме сухопътна инвазия в Газа. Въпросът е за какво? Вероятно отговорът е в ръцете на Иран.

Палестинският президент Махмуд Абас евентуално също знае отговора. Той разгласява сбито изказване, с което " наподобява поддържа огромната интервенция на Хамас против Израел в събота, като съобщи, че " палестинците имат право да се пазят ".

Отговорът?

Възможно е Иран да пропагандира Израел да бъде замесен в кървава сухопътна война в Газа, евентуално с цел да отвлече вниманието от продължаващото развиване на програмата си за нуклеарно оръжие в нарушаване на Международната организация за атомна сила - и като средство за нарушение на настоящите полемики за нормализиране на връзките сред Израел и Саудитска Арабия.

Малко евентуално е Нетаняху и неговите генерали да се заловен на въдицата - тежък урок, теоретичен по време на сухопътната инвазия в Южен Ливан през 2006 година Хамас съставлява близка бойна опасност за Израел; Иран обаче евентуално е единствената екзистенциална опасност за Израел - както и програмата за нуклеарни оръжия на Техеран.

Хаменей може би скоро ще съжалява надълбоко за ролята си в нападението на Хамас против Израел и евентуално също по този начин скоро ще се окаже, че той и неговите нуклеарни уреди са под прицела на израелските военни планировчици. Засега Иран поздравява Хамас. Яхя Рахим Сафави, консултант на Хаменей, съобщи: " Поздравяваме палестинските бойци. Ще поддържаме палестинските бойци до освобождението на Палестина и Йерусалим. "

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен евентуално също ще съжалява за решението си да издаде отвод от наказания като част от договорката за прекачване на пандизчии с Иран - и за чистия резултат от нея, изразяващ се в размразяването на " 6 милиарда $ в ирански активи ". В реалност необятно подложената на критика от администрацията на Байдън договорка може да е помогнала индиректно да се заплати сметката, като е освободила средства за терористичните набези на Хамас против Израел.

Трагичното е, че това е единствено още един образец за това, че " демократичната среда " на администрацията на Байдън на международната сцена води до непредвидени последствия. Първо, изтеглянето от Афганистан, което Путин изтълкува като зелена светлина за навлизане в Украйна. По-късно, като разчете неправилно възходящата неустойчивост в Судан, Нигер и Сахел, което докара до антизападни преврати и по-тясно районно доближаване с Русия. Сега, като несъзнателно даде опция на Иран да се бори непосредствено с Израел в мащаби, невиждани до момента от войната Йом Кипур насам.

По данни на Израелските сили за защита (IDF) сега на писане на този текст към този момент са починали 100 израелски цивилни жители, а съгласно оценките ранените са 1000 или повече. С времето броят на жертвите единствено ще нараства.

В отговор, съгласно контраадмирал Даниел Хагари, представител на ЦАХАЛ, Израел " стартира необятна готовност на резервисти за всички елементи на ЦАХАЛ ". Макар в началото да е ориентирана към възвръщане на контрола върху границата в Газа, тази готовност евентуално е ориентирана към Иран и подсказва, че скоро може да последва разширение на тази война в районна.

Градините на Армагедон горят и са покрай това да излязат отвън надзор. Израел ще отвърне на удара и ще отвърне мощно. Снимките на мъртви израелци, пребити дами и отвлечени фамилии няма да останат без отговор. Хаменей и Иран може би преди малко са си купили отговор, сходен на този от 11 септември или Пърл Харбър./бгнес

Джонатан Суит, пенсиониран полковник от армията и 30-годишен офицер от военното разузнаване, е управлявал разследващата работа на Европейското командване на Съединени американски щати./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР