Джонатан Бойрия © Цветелина Белутова Визитка Джонатан Бойрия е ръководител

...
Джонатан Бойрия © Цветелина Белутова Визитка Джонатан Бойрия е ръководител
Коментари Харесай

Джонатан Бойрия: Роботите създават изживяване, което хората запомнят

Джонатан Бойрия

© Цветелина Белутова Визитка
Джонатан Бойрия е началник на продажбите на SoftBank Robotics за Европа, Близкия изток и Азия. Той ръководи бизнес тактиката на компанията за внедряване на хуманоидни роботи в магазините. От 2016 година създава партньорската мрежа на SoftBank Robotics, с цел да увеличи цената на роботите в ритейла посредством новаторски решения. Бойрия гостува в София на конференцията The Future of Retail, проведена от " Капитал ". На нея той показа Pepper, хуманоидният робот на SoftBank, който приказва 21 езика и оказва помощ на потребителите в магазините, като приказва с тях, дава им информация за продуктите, настоящите специфични оферти и други.
Как вървят продажбите на Pepper?

- Страхотно. Разбира се, България не е пазар, който сме покрили добре, само че, изцяло видяно, имаме към 25 хиляди робота, продадени по света. Започнахме да продаваме Pepper в Япония през 2015 година, а в Европа - през 2016 година Това ни прави водач в бранша с хуманоидните роботи и въпреки 25 хиляди продадени робота да са доста, това е единствено повърхността на пазара, който можем да достигнем.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вдигат ли се продажбите?

- Да. В България се подвигат от 0 на 0, само че ползата по света се подвига и самата добавена стойност се подвига. Pepper е хардуер, само че имаме доста софтуерни сътрудници, които вършат програмен продукт за него и по този начин прибавяме стойност за нашите клиенти. Виждаме доста повече приложения, изключително в областта на търговията, откъдето идва и повече продажби.

Какви са трендовете в Европа сега?

- Определено насочеността за момента е към услуги, основаване на физическо и онлайн преживяване за потребителите. Имаме доста планове, които не са единствено за маркетинг частта към роботите, само че и за това по какъв начин можем да дадем повече и по-добри услуги на потребителите, да бъдем сигурни, че те ще получат това, от което имат потребност, и роботът ще направи моста сред онлайн и физическото прекарване. " Превеждането " на едно преживяване като консуматор онлайн в такова във физически магазин е изключително значимо. Персонализацията във физическия магазин е идващото огромно нещо в ритейл бранша.

Роботът Pepper по време на конференцията The Future of Retail

Фотограф: Цветелина Белутова

Кои са най-големите пазари във връзка с продажби на Pepper?

- Германия е забавен пазар за нас, тъй като е узрял във връзка с технологията, бизнесите там знаят какво да чакат. Това е един добър пазар, до момента в който във Англия следим противоположното - проблеми, подбудени от политическата конюнктура там. Пазар, който има доста огромен капацитет, е Източна Европа - това е една от аргументите сега да съм в България. Знаем, че тук има капацитет измежду ритейлърите, тъй че е въпрос на тактика да навлезем.

Кое пречи - разноските или неналичието на информация?

- По малко и от двете. Много хора не знаят за Pepper и какво може да добави робота към един магазин. Има го и казуса, че Pepper е напреднала технология, хуманоиден робот, който идва и с разноски. Но главното, което бих показал като фактор, е, че ние не сме били в България, не сме правили опити за директни продажби в България и се надявам, че това ще се промени в близкото бъдеще.

Как се е трансформирал роботът от 2015 година насам?

- По отношение на дизайн няма изключително огромни промени, тъй като желаеме да има непрекъснат дизайн. Промените са във връзка с мощ на процесора, програмен продукт, тъчскрийн, гласовите команди и така нататък Това е четвъртата комерсиална версия на Pepper, в която демонстрираме напълно нова операционна система и платформа към робота. Те разрешават използването на Android приложения, а това е изключително значимо, тъй като можем да интегрираме огромен брой към този момент съществуващи приложения. Например чатботовете към този момент са доста по-лесен въпрос, в сравнение с беше преди. За нас това значи, че когато желаеме да навлезем на нов пазар, търсим разработчици на приложения за Android, което е доста по-лесно.

Каква е сегашната цена на Pepper?

- Днес Pepper коства към 17 хиляди евро, т.е. към 33 хиляди лв.. Това е цената на хардуера, само че има и разноски към услугите и решенията. Това са неща, които са съгласно случая и съгласно клиент.

Кое е най-голямото преимущество да се работи с робот, а не с човек?

- Не е наложително да е по-добре с робот, в сравнение с с човек, само че има няколко преимущества - посредством робот можеш да създадеш преживяване, което хората ще запомнят, да вземем за пример. Ако Pepper се управляваше като таблет, нямаше да има доста искащи да контактуват с робота. Ако беше човек, щеше да може да обслужва единствено по едни човек в даден миг, до момента в който в този момент Pepper може да промотира артикули и да си приказва с доста клиенти.

Как смятате, че роботизацията и автоматизацията ще промени ритейл бранша?

- Мисля, че огромна част от измененията към този момент се случиха. Не го виждаме и не го осъзнаваме, само че измененията са там - електронната търговия, самообслужването на каси и така нататък Много хора приказват за автоматизирането на магазините и изцяло търговията, само че това е значително свършена работа. Това, за което би трябвало да приказваме в този момент, новото, са интеракциите пред самите магазини. Не знам какъв е казусът в България, само че в Европа доста от магазините са застрашени от електронната търговия и би трябвало да понижат разноските си, тъй че се насочват към това да трансформират метода, по който доставят самите си услуги. Именно по тази причина е там роботът. Един робот може да промотира артикули и да подвига равнището на продажбите, което е измежду най-големите провокации през днешния ден.

Смятате ли, че роботите могат да заместят целия човешки фактор?

- Винаги ще има нещо, което ние, хората, можем да дадем, което роботите не могат. Хората могат да създадат връзка на равнище, на което роботите не могат. Роботите могат да създадат прочувствена връзка, само че тя не е на същото равнище. Затова и ние в SoftBank знаем, че вършим машини. Да, те са хуманоидни, наподобяват като хора, комплицирани са, само че са надалеч от това да бъдат хора. Персоналната интеракция с различен човек да вземем за пример е нещо, което считам, че даже роботите да стават все по-добри, няма по какъв начин да настигнат хората.

Понеже това е една от горещите тематики напоследък, какви данни събира Pepper?

- Стандартно Pepper не събира никакви персонални данни. Самият робот е изработен по този начин, че да не събира персонални данни, само че има приложения и сюжети, в които може да се наложи събирането на данни. Разбира се, в такива случаи се съобразяваме с всички регулации - локални, национални и наднационални. Самият робот знае, че приказва с човек, и когато го произвеждаме, ние вършим по този начин, че той да събира механически, а не персонални данни. Ако обаче самият клиент желае да събира данни от потребителите, това е допустимо и всичко е наред, стига да се съблюдават всички регулации. Като консуматори ние непрекъснато даваме персонални данни на бизнеси, от които пазарим, тъй като чакаме стойност, която по-късно да се върне към нас. По избран метод даването на персонални данни се трансформира в транзакция - когато аз ги давам, желая да получа нещо назад. И в случай че това, което получа ми е потребно, не ме интересува толкоз.

Накъде са ориентирани вложенията ви сега?

- Ако приказваме за механически усъвършенствания, главната ни тенденция е към възстановяване на гласовите благоприятни условия на робота. Имаме три съществени стълба: интерактивност - в която влизат и гласовите команди, съгласуваност - чатботове, екосистеми и така нататък, и навигацията - по какъв начин роботът може да се движи самичък в един магазин да вземем за пример.

В какъв вид бизнеси смятате, че би имало най-голяма изгода от Pepper?

- Pepper дава стойност на множеството обществени места, за бизнеси, които са ориентирани към консуматори. Но в случай че погледнем по-широко, Pepper има надалеч по-големи благоприятни условия и може да се употребява на железопътни гари, на летища, в общини и така нататък Смятам, че капацитетът на Pepper в ритейла е доста огромен, тъй като той се оправя доста по-добре, в сравнение с таблетите, които сега се постановат. Банковият бранш също е опция за развиване заради съвсем същите аргументи.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР