Джон Сауърс, бившият ръководител на британското външно разузнаване MI6 (2009-2014

...
Джон Сауърс, бившият ръководител на британското външно разузнаване MI6 (2009-2014
Коментари Харесай

Ексшеф на MI6 помогнал на US фирма да спечели договор за 34 млн. $

Джон Сауърс, някогашният началник на английското външно разузнаване MI6 (2009-2014 г.), е оказал помощ на американска компания за шпионски технологии да подпише контракт за 34 млн. USD за доставка в Обединеното кралство на програмен продукт, заяви The Times.

През юли 2019 година Сауърс уредил среща на основният изпълнителен шеф на Palantir Technologies (PT) Алекс Карп с тогавашния непрекъснат секретар на кабинета Джон Манзони, съгласно документи, получени от изданието според закона за свободата на информацията. По това време някогашният началник на MI6 оглавява Newbridge Advisory – компания, която поучава предприемачи по отношение на геополитиката и рисковете.

Година откакто " безплатната пробна версия " е била показана на кабинета, на американците е предоставен софтуерен контракт за сравняване на митнически и директни данни за излизане от Европейски Съюз (Брекзит, 1 февруари 2020 г.). Сделката без търг повдигна " въпроси по отношение на въздействието на компанията в държавните кръгове и опасения по отношение на връзките ѝ с английските и американските разследващи организации ", написа вестникът.

Palantir Technologies е учредена през 2003 година и в началото финансирана от Централно разузнавателно управление на САЩ за създаване на програмен продукт, предопределен за следене и депортиране на незаконни мигранти от Съединени американски щати, се споделя в публикацията. Говорителката на Сауърс сподели пред The ​​Times, че той не отхвърля, че е работил от името на Palantir, само че упорства, че компанията му не се занимава с лобиране за клиенти. Британската държавна работа съобщи, че договорката " е била прецизно прегледана в сходство със законовите условия, които подсигуряват, че всички държавни поръчки се разпореждат заслужено и транспарантно ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР